Джинсові фантазії «срібної торби» на Херсонщині

Сумка — невід'ємна частина образу будь-якої модниці. Адже це відмінний аксесуар, зручна річ та й просто можливість самовиразитися.

Думаю, кожна жінка погодиться, багато сумок не буває...

Особливо цінуються речі ручної роботи, адже хочеться придбати річ, копію якої неможливо знайти. Створення сумок хенд мейд — чудова можливість дати розгулятися фантазії будь-якої майстрині.

Саме свої ідеї, фантазії вдало реалізовує у власних роботах «Срібна торба». Ця назва, я впевнена, багатьом добре відома, але що означає, навряд чи всі знають.

А все дуже просто: «Срібна» — це прізвище майстринь Тетяни та Наталії, а «торба» — назва виробу, який і став початком їхньої творчої діяльності. Тетяна та Наталя — мама з донькою, вони справжні друзі, працюють у тісному тандемі, доповнюючи одна одну.

Тетяна шити навчилася ще в ранньому дитинстві (мама навчила), дуже любила малювати. Але життя так склалося, що часу для розвитку таланту лишалося дуже мало і тільки, вийшовши на пенсію, змогла повністю віддатися творчості... Деякий час проживала разом з донькою у Києві і, будучи натурою спостережливою, звернула увагу на те, які незручності доставляють перехожим звичайні поліетиленові пакети: то ручка відірвалася, то дно не витримало... Так виникла ідея створення еко-торби (сумки замість пакету).

У чому «фішка» задумки: по-перше, використовується екологічний матеріал для виготовлення сумки, по-друге, надається «друге життя» старим речам (у жінок нічого не викидається) і, по-третє, доступні за ціною.

Старі гарні гудзики, залишки мережива, яскраві стрічки, старі джинси, хустки — ось далеко неповний перелік матеріалів, які використовують креативні майстрині (ці дрібнички «зносять» рідні, друзі, знайомі та незнайомі люди).

Спочатку це були, дійсно, просто якісні, практичні господарські торби, потім з'явилися ідеї для молоді. Зараз їхній асортимент значно ширший: це і господарські сумки (друзі та знайомі на базар вже давно з пакетами не ходять), і сумки для прогулянок, сумки для чоловіків, аксесуари для молоді та дітей, різноманітні рюкзаки, набір «мама-доня»...

Наталії поталанило більше, ніж мамі, і вона змогла свої уподобання втілити у життя — вивчилася на швачку (до речі, з червоним дипломом закінчила училище) і працювала за фахом, шила та займалася ремонтом одягу. Але перейнялася ідеєю мами, з'явилися власні задумки, опанувала виготовлення виробів із шкіри. Дівчина у захваті від фантазії мами, кількості ідей, її уміння бачити результат роботи наперед.

Як у будь-якому творчому процесі, деколи виникають суперечки чи то стосовно вибору матеріалу, чи кількості декоративних деталей, і дівчина визнає, що в результаті мама завжди буває правою. Тому пані Тетяна має пріоритет у виборі фасону, матеріалу, оздоблення, а Наталя — виконує кропітку роботу, яка вимагає професійних умінь та навиків. «Мама — фантазер, генератор ідей, а я — практик, відповідаю за якість», — сміється дівчина.

З недавнього часу «Срібна торба» стала частим і бажаним гостем на різних ярмарках: і в Новій Каховці, і в Херсоні, і на «Купальських зорях». Кожен захід має свою тематику, тож і роботи готуються відповідно, наприклад, на ярмарок «Весільних ідей» сумки прикрасило біле мереживо, ярмарок до Дня Перемоги — на виробах замайоріли яскраві маки. Такі виставки дуже важливі для творчих особистостей.

Адже це нові знайомства, враження, натхнення. Особливо Наталії запам'ятався форум креативних ідей, що відбувся у Харкові, де усіх вразила ідея каховських майстринь — виготовляти косметички із бірок (ярликів, що зрізаються з одягу), це дуже незвичні і креативні вироби.

Майстрині використовують різні техніки, часто навіть не підозрюючи про існування тієї чи іншої, створюють щось своє.

Мріють створити власний бізнес, виграти грант для подальшого розвитку. Наталя «виношує» ідею — пришивати на свої роботи ярлики, на яких буде інформація по догляду за виробом. Жінки отримують неймовірне задоволення, даруючи власні вироби, пізнаючи «свої» сумки у перехожих.

Відрадно, що у нашому сьогоденні є люди, для яких духовні прояви набагато важливіші від матеріальних. Жінки переборюють власні страхи, невпевненість, дуже цінують час. Все роблять з любов'ю, душею, говорять про власні роботи, як про живі істоти. Діляться своїми уміннями, знаннями з кожним, хто цим цікавиться.

Неймовірно, як прості речі можуть стильно виглядати. Золоті руки, чудова фантазія, оригінальні ідеї, поєднання етніки та зручності, і як результат — ексклюзивні моделі на будь-який смак.

Олена ДЕМЧЕНКО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон