Червона стрічка не допомогла очисним спорудам запрацювати

Уже близько двох років минуло відтоді, як у селищі Наддніпрянському, яке входить до адміністративних меж Херсонської міськради, побудували очисні споруди.

Втім, досі через непорозуміння між чиновниками різних рівнів об'єкт так і не виконує своєї основної функції.

Натомість стоки, які мали б проходити декілька етапів очистки з застосуванням найновіших технологій, просто спускають в найближчу водойму — Інгулець.

— Очисні споруди селища побудовані у 2015 році за рахунок субвенції з державного бюджету, — розповів під час колегії директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юрій Попутько. — Тоді на це витратили понад 4 млн. гривень. У 2016-му отримана декларація про готовність об'єкта до експлуатації. Але до теперішнього часу питання його передачі на баланс селищної ради не вирішене. А стічні води спускають до найближчої водойми.

Факт забруднення Інгульця нечистотами з Наддніпрян­ського декілька разів перевіряли спеціалісти обласної Держ­екоінспекції. За словами заступника начальника відомства Ольги Філіної, всі споруди, збудовані в 2015 році, на баланс селищної ради не передані через відсутність коштів на підключення очисних споруд до електромережі.

— Наразі стічні води надходять до старого відстійника, з якого потрапляють безпосередньо до Інгульця, — розпо­віла вона. — Рішенням сесії Наддніпрянської селищної ради створене комунальне підприємство, яке повинне опікуватися водовідведенням та водопостачанням. Під час його перевірки встановлено: старі очисні споруди і водомережі перебувають у вкрай незадовільному стані. Посадову особу притягнуто до відпо­відальності.

Отож, винними в ситуації, як це часто буває, виявилися посадовці найнижчого рівня. До слова, у ОДА претензії, перш за все, мають до наддніпрянського селищного голови Олега Кіцуна. Втім, він сам переконує: про можливі негаразди з об'єктом попереджав ще під час його будівництва.

— Тільки-но урочисто перерізали червону стрічку біля очисних споруд, ми одразу ж забили на сполох, — розповідає Олег Миколайович. — Об'єкт до електромережі був підключений одним ненадійним на вигляд дротом, який тримався на чесному слові. Було очевидно, що така «диво-конструкція» довго не протримається. З відповідними листами та проханнями виправити ситуацію й організувати нормальне електропостачання до об'єкта я звертався до різних інстанцій, у тому числі й до керівництва облдержадміністрації та депутатів облради.

За словами Олега Кіцуна, аби забезпечити живленням очисні споруди так, як того вимагає організація-постачальник електроенергії, необхідно близько 200 тисяч гривень. Селищна рада, загальний бюджет якої становить всього-на-всього 600 тисяч, такої розкоші собі дозволити не може.

Допомогти виправити недолугу помилку, допущену при проектуванні та будівництві очисних споруд, могла б Херсонська міськрада, до адмінмеж якої входить Над­дніп­рянське. Та й 200 тис. грн. для муніципального бюджету за сьогоднішніх умов фінансової децентралізації — копійки.

Заступник міського голови Ігор Козаков не заперечує, що проблему таки треба вирішувати, але коли це станеться — не уточнює.

Він також наголошує: передовсім необхідно оцінити дії проектувальників та підрядників, які будували очисні споруди. І дивується: як можна було планувати об'єкт і не передбачити чи не найголовнішої деталі — надійного та безперебійного джерела живлення електроенергією.

Поки питання щодо організації повноцінної роботи очисних споруд блукає владними кабінетами, нечистоти й надалі продовжують стікати в річку без будь-якого попереднього очищення, завдаючи колосальної шкоди навколиш­ньому середовищу.

Ольга ЮЩЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон