На Херсонщині відкрився музей скорботи й слави

Перший в області музей бойової слави учасників АТО разом із громадською приймальнею для захисників Вітчизни відкрився в місті Олешки на Херсонщині.

Експонати для нього, як зазвичай, збирали волонтери й демобілізовані бійці. Є тут фотознімки загиблих воїнів з числа мешканців району, бувалі в бувальцях розвантажувальні жилети інші предмети екіпірування з передової, тубуси розряджених гранатометів, хвостовики мін.

Але найбільше відвідувачів з числа дітей вражають велетенські гільзи артилерійських снарядів - за розмірами більші від малечі. Їх хлопці та дівчата роздивляються зі справжнім жахом та болем за своїх батьків, котрі зараз в окопах: це уособлення смерті, можливо, летіло на їхні голови.

А от з точки зору самих атовців найціннішими експонатами якраз є не гільзи, а дитячі малюнки, надіслані на фронт. Їх носили із собою в кишені до кінця служби як обереги, потім дбайливо зберігали вдома. І лише тепер передали потерті аркуші до музею.

Поки що музей бойової слави учасників АТО розміщено в приміщенні на третьому поверсі комунального комплексу "Біла акація" в центрі міста. Однак голова Олешківської райдержадміністрації Олена Кравченко-Скалозуб уже пообіцяла підшукати для нього окрему будівлю.

Адже до музею приносять нові й нові експонати, тож для них незабаром знадобиться більше місця. А для простих городян він - ще й місце скорботи: з тих 438 мешканців району, котрі воювали на східному фронті, дванадцять загинуло. Це удвічі більше, ніж утратило Олешшя за всі роки війни СРСР в Афганістані.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон