На Херсонщині розпочався фестиваль кіно

Традиційний XIV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартував ще у жовтні.

Цього року найкращі документальні фільми про права людини зможуть побачити мешканці понад 250 міст і містечок України. А на Херсонщині він розпочався 10 і проходитиме по 17 грудня.

Про це повідомили його ініціатори в області Оксана Глєбушкіна (ГО «Нова генерація») та Олена Старюк (обласний фонд милосердя і здоров'я) під час презентації фестивалю, що відбулася в Херсонському кризовому медіа-центрі 6 грудня (на фото).

Географія Мандрівного Docudays UA на Херсонщині цього року — 7 населених пунктів (Херсон, Берислав, Гола Пристань, Каховка, Нова Каховка, с. Східне, Музиківка) та 7 районів області (Каланчацький, Новотроїцький, Білозерський, Велмкоолександрівський, Генічеський, Скадовський, Чаплинський).

Покази та обговорення фестивальних фільмів відбуватимуться у кінотеатрах, будинках культури, вишах, коледжах, школах, бібліотеках, картинних галереях. Глядачі, а це переважно молодь — учні та студенти, а також учасники АТО, переселенці, мешканці громад, зможуть поспілкуватися з правозахисниками, юристами та громадськими активістами. Заплановано близько 50 відкритих і спеціальних показів.

«Чотири градуси» — так визначили головну тему цьогорічного фестивалю, який присвячується надзвичайно актуальній проблемі сьогодення — зміні клімату й захисту довкілля. Але серед стрічок, що пропонує фестиваль, також є зворушливі історії, які розповідають про дорослішання, це фільми з програми DOCU/ЮНІСТЬ. Серед них — «Dixie Land» Романа Бондарчука про дивовижний дитячий джаз-бенд з берега Чорного моря. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

Фільм «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» режисера Аскольда Курова присвячений історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув'язненим у Росії. Серед емоційно потужних фільмів — стрічка «Боротьба Джамали». Це розповідь про трагічну сімейну історію відомої співачки та нинішню неспокійну ситуацію і складне становища кримських татар у наш час. Відкритий показ цього фільму відбудеться в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Гончара 14 грудня о 15.00 та продовжиться дискусією у форматі Живої бібліотеки, де «живими книгами» стануть представники і представниці кримськотатарського народу, зокрема громадські активісти.

Партнерами фестивалю в регіонах України стали провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 205 кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA.

Розпочався фестиваль 10 грудня, у Міжнародний день прав людини, вуличною інформаційною акцією «Голос дитини проти домашнього насильства». Мета акції — привернути увагу громадськості до проблеми насильства щодо дітей та жорстокого поводження з ними.

А завершить цьогорічний фестиваль традиційна Ніч документального кіно у бібліотеці-філії № ЦБС м. Херсона. 16 грудня, починаючи з 19.00 і до 6.00 ранку, усі бажаючі за чашкою чаю зможуть стати учасниками найширшого показу фестивальних фільмів.

Олена ХОДУС, фото автора
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон