"Мертва" хватка МВФ

Офіційна влада України все ще продовжує розраховувати... На те, що їй і далі будуть давати гроші, а вона витрачатиме їх куди заманеться...

У нас все ще сподіваються, що черговий транш МВФ в рамках програми розширеного фінансування (EFF) буде наданий. «Свідомі» не усвідомлюють: вони вже «профукали»: спочатку €600 млн, а тепер $1 млрд.

Коли місія від МВФ була у Києві передостанній раз це закінчилося тим, що Україна отримала $1 млрд (квітень 17-го). Черговий мільярд остаточно «розтанув».

Нові скандали: свобода слова («НьюзВан»), «арешт» Саакашвілі, акції протесту, «кабала» «антикорупційників», все це ніяк не сприятиме голосуванню «зобов'язань», які Україна взяла на себе в рамках співпраці з МВФ. Одна з проблем – торгівля землею. Більшість громадян не підтримують питання, тоді як Фонд наполягає («продаж» - умова надання грошей).

Позиція правлячої партії відома, її озвучують всі пропрезидентські ЗМ. А що з цього приводу думає інша сторона? Чи насправді всі парламентські партії готові голосувати цей закон?

Наприклад представники «Опозиційного блоку» заявляють, що «торгівля» землею це «зрада національних інтересів України». МВФ тисне на владу, а та, у свою чергу, тисне на підконтрольних депутатів ВРУ. На щастя критичної маси скасування мораторію на даний час немає. Більш того, начебто проголосували «мораторій» ще на рік. Та у БПП зареєстрували постанову про скасування рішення яке начебто відбулося із порушенням Регламенту ВРУ?

Що думають з цього приводу «Опозиціонери»?

Ситуацію коментує депутат Дніпровської районної ради у місті Херсоні від партії «Опозиційний блок», економіст Анна Середа:

«МВФ продовжує «дотискати» владу щодо виконання взятих у Меморандумі МВФ – Україна зобов'язань.

МВФ продовжує очікувати, що ВРУ прийме земельну реформу. Там наголосили, що виконання цієї умови є запорукою «забезпечення потужного і сталого економічного зростання» який потрібен Україні у середньостроковій перспективі. Як бачимо наші «друзі» з іншого континенту добре знають, що нам потрібно, і які зміни підуть нам на користь. При цьому влада, як і раніше, повністю ігнорує зауваження «Опозиційного блоку» який доводить її залежність від тих, хто надає гроші».

Кожен раз після переговорів ЗМІ заявляли, що представники місії констатували, що переговори є «плідними» і вони переконані у тому, що чітко знають і розуміють, що саме потрібно Україні для «поліпшення продуктивності, залучення інвестицій і зміцнення державних фінансів».

Чи не занадто сміливі заяви? Вони знають! А пересічні громадяни? Може не погано було б спитати й нас?

«Зверніть увагу, - наголошує продовжує Анна Середа, - фокус знову сконцентрований на земельній «реформі». Чому зараз? Чому ми повинні проводити її під диктовку іншої держави? Чому увагу зосереджено на тому, що саме слід приватизувати?Чому мова йде про передачу у приватні руки стратегічно важливих підприємств? Замість того, аби змушувати владу шукати і впроваджувати ефективний менеджмент, який би організовував роботу підприємств, МВФ пропонує віддати у приватні руки те, що може приносити валютні прибутки. Нам пропонують віддати підприємства за безцінь. МВФ лобіює чиїсь інтереси?».

У МВФ стурбовані відсутністю результатів проведення «антикорупційних реформ».

Я двома руками підтримую позицію МВФ по цьому питання, і зголошуюся з їх висновками: останні два – три роки (починаючи із Сені-кролика, коли це набуло публічного розмаху – затримувати високопосадовців у «прямому» ефірі, під час засідання Кабміну) нам й далі «згодовують» «парадні» зовнішньо ефектні «затримання» «злочинців». А реальність? Вона дорівнює нулю. «Затримання» проводяться «показушно-гучно», а суди відпускають «злодіїв», адже доказової бази немає.

Для того, аби виправдати себе влада одразу починає звинувачувати в усіх гріхах «продажні» та «корумповані» суди? Невже? А може треба говорити про законність. Я не ідеалізую суди.

Але маю питання: хто у цьому винен? Звідки ті «чорти» у мантіях беруться? Нам їх інопланетяни поставляють «оптом»? Чи їх у відпускають у Пеклі у «роздріб»? Їх призначають реальні люди: Президент і Парламент.
Повертаємося до МВФ. Там скаржаться, що під час переговорів прогрес в загальному розумінні проведення реформ начебто є, а коли доходить «діла», то практичної частини – законів немає.

Ще навесні місія заявляла, що у цьому напрямку «необхідно продовжити технічну роботу». Що таке «технічна» робота? Процес підготовки, написання, аналізу та голосування законопроектів переведено у розряд «технічні питання»?

Як це розуміти? Про головне домовляються за закритими дверима, а процес голосування – справа «техніки»? Виходить, що депутати ВРУ виконують «технічну» роботу – автоматично штампують закони не думаючи? «Не платять – не голосують, платять – голосують автоматично»?

«Фахівці МВФ спільно з іншими міжнародними партнерами будуть тісно співпрацювати з представниками влади, щоб підтримати реалізацію реформ». Це що: залякування чи «останнє попередження»? А може ультиматум у м'якій формі: або приймаєте те, що від вас вимагають, або грошей не побачите? Коли зрозуміли, що питання «землі» не «вирішується» – відмовили у грошах.

Мене «тішить» як у МВФ радіють тому, що економіка України «відновлюється» і цього року її «підйом» буде на рівні 2% ВВП. За рахунок чого? Підприємства не працюють. За рахунок затягування економічного «зашморгу» на шиях громадян? Прем'єр обіцяв, що цього року ми почнемо рух вперед (до кінця року ВВП – до 3%). Фахівці переконують, що буде – 1,2%.

У МВФ констатують: «Валютні резерви України продовжують рости».

Факт беззаперечний, вже понад $18 млр. А за рахунок чого?

«Держава запозичує гроші, але не витрачає їх, – констатує Василь Федін, депутат Херсонської обласної ради, голова місцевого партійного осередку партії «Опозиційний блок», економіст, генеральний директор Херсонського та Миколаївського суднобудівних заводів корпорації «Смарт Меритайм Групп». – Ми позичаємо для того, або показати кредиторам нарощування ЗВР. А на що витрачатимемо? На погашення боргів. Наступного року ми повинні погасити $14 млрд. Все, що накопичуємо – віддамо і знову залишимося без копійки, з новими боргами. За рахунок чого повертатимемо інші борги? Нових позик».

Не «знято» питання стабільності внутрішнього ринку. В Україні продовжує працювати друкарський верстат – наростає інфляція. В Уряді заявляли: «на кінець року у нас буде інфляція на рівні 10%». Вже у травні тихесенько «проскавчали»... буде 12 – 15%. Фахівці переконують: маніпулюючи цифрами Уряд суттєво занижує реальний рівень інфляції.

«По року рівень інфляції прораховується нарівні 38%, – резюмує Василь Федін. – Суттєвий скачок інфляції стався після того, як став відомий повний текст Меморандуму «Україна – МВФ». Суть – жахає.

На початку березня КМУ запевняв, що «рівень інфляції знизився до однозначних показників». Але це не так. У лютому інфляція була – 14,2%, у червні – 18,2, у листопаді – 22%. У абсолютних цифрах мий далі «падаємо». З вересня маховик розгойдується на повну силу. Реальна інфляція на кілька порядків вище, ніж це передбачалось державним бюджетом-2017. У продовж року споживчі ціни піднімалися кілька разів».

Невже у МВФ вірять у казку про «краще життя», тоді коли українці все більше «прозрівають» і розуміють, що якщо так триватиме й далі, то їх може «врятувати» тільки смерть...

Може для того аби зрозуміти перспективу, треба уважно перечитати Солженіцина? Здається його ще в Україні поки не заборонили??? А даремно, дуже «контрреволюційні» думки... Просто «Рука Москви!»...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон