Павло Потоцький: Тепер всі депутати Олешківської районної ради - це одна команда

Підсумки роботи невипадково обговорюються в кінці року за участю всіх депутатів та Павла Потоцького.Новому голові Олешківської районної ради вдалося налагодити злагоджену роботу всього депутатського корпусу.

Наступний 2018 рік обіцяє бути ще результативнішим щодо розвитку місцевого самоврядування.

Про сьогоднішній і завтрашній день громади розповідає голова районної ради Павло Потоцький.

- Павле Борисовичу, кермо управління районом вам, як відомо, депутати передали не так давно. За ці півроку ви явно змогли оцінити, яку спадщину одержали від своїх попередників і що встиг зробити керівник району на своїй підвідомчій території за цей, хай і короткий, проміжок часу?

- Політичні баталії та війни залишились у минулому. У районній раді депутати об'єдналися в єдину команду, спроможну вирішувати всі найактуальніші питання життєзабезпечення громади.

Головне, щоб люди повірили в своє майбутнє. І про район стали говорити в сучасному ключі. Сьогодні у нас програма розвитку району на 2018-ий і наступні роки. Ми не боїмось довгострокових проектів, навпаки, намагаємось спрямувати їх у потрібне русло і створити умови.

У районі працюють 34 програми. Освоєно коштів районного бюджету на суму 52 136 500 гривень. І це тільки за 10 місяців поточного року. За основними напрямами це освіта, культура, медицина, соціальний захист.

А ще ми тісно співпрацюємо з народними депутатами України, депутатами обласної ради та місцевих рад. Так, дякуючи старанням Народного депутата України М.П.Паламарчука місто Олешки матиме сучасний стадіон «Старт».

Народний депутат Ф.Ф.Негой допоміг обладнати нашу центральну районну лікарню цифровим мамографом, який незабаром буде встановлений та почне функціонувати в наступному році.

Завдяки зусиллям заступника голови Херсонської ОДА Є.М.Рищука наш район матиме сучасну утеплену гімназію. У Костогризівській ЗОШ І-ІІІ ступеня переобладнано систему опалення, встановлені нові сучасні котли, відремонтовано вимощення біля школи, замінені вікна.

Тісна співпраця законодавчої та виконавчої гілок влади сприяє розвитку інфраструктури нашого району, встановлення сонячних батарей, розвитку туризму, ефективному використанню земель сільгосппризначення, створенню робочих місць - усе це запорука повсякденної праці нас усіх.

- Павле Борисовичу, можна сказати, що в районі відбулася «культурна революція». Спільними зусиллями вдалося зламати стару систему управління в культурній галузі, коли вона фінансувалась з бюджетів двох рівнів, що призводило до зловживань, і вибудувати нову – чітку і прозору.

- Справді, одним з найбільш вагомих результатів роботи депутатського корпусу вважаю організацію діяльності комунальних закладів у сфері культури. Після тривалих дебатів практично одноголосно було підтримано створення комунальних закладів - «Олешківський районний центр культури та дозвілля», «Олешківський районний краєзнавчий музей» та «Олешківська районна центральна бібліотека».

Депутати затвердили установчі документи цих закладів, погодили призначення виконуючих обов'язки директорів, сформували структури та штатні розписи, а також переліки послуг, що надаватимуться ними додатково на платній основі.

Як наслідок, діяльність районних закладів культури приведена відповідно до чинного законодавства. А районна рада підтвердила, що галузь культури – пріоритетна в її роботі.

- Павле Борисовичу, наші читачі цікавляться, що ж буде з районною радою після децентралізації влади та передачі владних повноважень і фінансів на місця, в об'єднані територіальні громади, яких уже три у районі.

- ОТГ району потрібні. Але питання, в якому вигляді. Якщо це самодостатні громади – це одне. Якщо ні – інше. Але ще не настав час складати свої повноваження і районній раді. Ми зараз всі кошти та послуги передали в ОТГ, аби люди могли поліпшити своє життя. Але не всі висловили бажання змінити спосіб надання послуг, у тому числі медичних, як, скажімо, у новоствореній Ювілейній ОТГ.

Уся соціальна сфера там присутня, причому школа, сільська амбулаторія в хорошому стані. А ще провели поточний ремонт та придбали нові меблі для ФАПу у Дружному. Створити свій центр первинної медико-санітарної допомоги в сільській раді не поспішають із-за відсутності кадрового потенціалу та механізму розподілу медичної субвенції. Це рішення громади. Куди будуть звертатись її жителі? Звісно, в медичні комунальні заклади району.

- Які першочергові завдання поставлені перед вами як головою районної ради на найближчий час?

- Хотілося б вивести громади на самозабезпеченість. Хоча й розумію, як непросто це зробити. Зараз працюємо над тим, що могло б прискорити вирішення цього завдання. Минулий рік ми завершили з додатковими 29 мільйонами бюджетних коштів, які справедливо розділили між громадами.

Ще майже 22 мільйони – це державні дотації на соціальні потреби, які, і ми розуміємо це, будуть неухильно скорочуватись. В об'єднаних громадах усе рідше доводиться чути: «Дай!». Люди перестають менше просити у влади і більше сподіваються на себе. Вони самі визначають, на що їм жити і куди витрачати.

Втім, ми давно об'єднані. У нас єдиний економічний простір, одна транспортна система тощо. І не треба з'ясовувати, хто розумніший, хто головніший, хто сильніший. Треба працювати в одній команді. Треба і надалі формувати єдині програми по розвитку громади – це головні складові нашого поступу вперед.

Децентралізація політично правильно визначена. Але під неї треба створити реальні економічні й соціальні умови. А це баланс територій. Фінансовий баланс, людський. Якщо він витриманий, то нікого й умовляти не варто. Люди самі порахують і визначать – як їм вигідніше.

- Дякуємо вам за інтерв'ю і вітаємо з професійним святом – Днем місцевого самоврядування та бажаємо успіху в подальшій роботі на благо громади району.

Запитував Анатолій ПОЛУФАКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон