Чи є в Олешках політична воля для об’єднання?

Близько трьох років в Україні триває реформа децентралізації. Усього в державі заплановано створити понад тисячу об'єднаних територіальних громад. І на сьогоднішній день майже половина із них уже завершила процес об'єднання.

А як щодо Олешківського району, де нині вже є три ОТГ?. Про здобутки створених громад та перспективи на майбутнє розповідає голова райдержадміністрації Олена Кравченко-Скалозуб.

Про сенс об'єднання громад

Якщо говорити про саме поняття децентралізації, то для України – це відхід від застарілої та неефективної радянської системи і курс на європейську модель управління. Остання, в свою чергу, передбачає максимальне наближення влади до мешканця конкретної території, до кожного члена громади та їхню ініціативність. Основні ж ознаки пострадянської системи – одноосібне прийняття рішень. І уряд, і президент планували цю реформу з метою передати якнайбільше владних повноважень та відповідних функцій на рівень місцевого самоврядування. А отже – дозволити громадянам самостійно обирати найбільш доречний шлях розвитку свого населеного пункту.

Децентралізація – це передача влади від держави безпосередньо в громаду. Але не слід забувати, що делегуються не лише кошти, а й відповідний об'єм повноважень та відповідальності, аби громадяни розподіляли кошти на свій розвиток, не чекаючи схвалення в Києві чи де-інде. При цьому збільшуються і податкові надходження до бюджетів. Є конкретні цифри, які підтверджують це.

Про роль держави у майбутній системі влади

Очевидно, що центральна влада не може повністю залишитися осторонь від політичних, соціально-економічних та культурних процесів в регіонах. За прикладом європейських управлінських систем держава залишає за собою функцію контролю. Реалізуватиметься вона через префектури, які шляхом звернення до суду (в найдемократичніший спосіб) захищатимуть права громадян та основні державотворчі принципи.

Щодо створення Олешківської ОТГ

Згідно з перспективним планом, у нашому районі залишилася лише одна громада, яка поки що не об'єдналася. Мова йде про ОТГ, центром якої стане місто Олешки. Сьогодні не викликає сумнівів, що така конфігурація виявиться найпотужнішою, бо районний центр має чималий потенціал і матеріально-технічну базу.

На жаль, сьогодні міський голова Дмитро Воронов не має політичної волі, аби здійснити об'єднання. Втім, розгляд вказаного питання вже ініціювала громадськість: близько 250 людей підписали відповідне клопотання-подання до міської ради. Але громадське обговорення, яке було проведене виконавчим комітетом, не дало позитивних результатів, тому депутати міської ради не підтримали ініціативу.

Ситуація така: рішення приймати необхідно. І краще це зробити якомога раніше, щоб потім ми не стали заручниками обставин, як це вже трапилося з перейменуванням міста.

Про позитивний досвід уже об'єднаних громад

Першою у районі об'єдналась Великокопанівська ОТГ. Спілкуючись з її головою Валентиною Костенко стає зрозуміло: деякі складнощі таки існують. Втім, вони, частіше за все, стосуються організаційних моментів. Адже утворюються нові органи місцевої влади. Відповідно треба вирішувати питання кадрового забезпечення, щоб надавати місцевим мешканцям якісні послуги.

Разом з тим, жодна громада не бажає повертатися до старої моделі управління. Позитивний приклад маємо і у Виноградівській громаді. Там також змогли вирішити всі проблеми, пов'язані з об'єднанням, і з 1 січня 2018 року ОТГ стане повністю самостійною.

Знаково, що місцеві мешканці, з якими нам доводилося спілкуватися, також не жалкують з приводу об'єднання. Люди помічають, що завдяки розширеним фінансовим повноваженням з'явилася можливість забезпечити повноцінну життєдіяльність населених пунктів. Крім бюджетних коштів ОТГ отримали змогу залучати грантові. Але тут вже все залежить від ініціативності на місцях.

Сьогодні наші ОТГ мають конкретні приклади успішної діяльності. Великокопанівська громада відремонтувала ФАП, Виноградівська ОТГ – школи та спортивні зали. Також придбані матеріально-технічні засоби, які допоможуть з благоустроєм. Я впевнена, що на цьому робота місцевих органів самоврядування не зупиниться, бо громада розуміє, що таким чином робить своє життя кращим.

Записав Андрій СОКОВ
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон