Ось як треба захищати інтереси своїх громадян

«Якщо для України важливо відновити співпрацю з НАТО, їй доведеться відмовитися від закону про освіту», - таку заяву зробив глава МЗС Угорщини Сийярто.

Нагадаю, 5 вересня Верховна Рада України прийняла Закон «Про освіту», 25 вересня Президент підписав його. В Законі присутній пункт про мову навчання представників нацменшин.

У МЗС Румунії висловили стурбованість прийнятим законом, а Угорщина заявила, що припиняє підтримку України на міжнародній арені.

У той же час Глава Міністерства людських ресурсів Угорщини Золтан Балог звернувся з офіційним листом до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і попросив про особисту зустріч, аби обговорити новий закон.

Пізніше парламент Угорщини одноголосно прийняв резолюцію з осудом закону і вказав на порушення прав угорців у Закарпатті, а Міністерство закордонних справ Угорщини заявило 26 вересня про намір країни блокувати зближення України і ЄС.

Цими днями у Брюсселі на зустрічі керівників МЗС країн блоку глава угорського МЗС Петер Сійярто, завив, що прийнявши закон з пунктом про мову навчання представників нацменшин, Київ «порушив зобов'язання перед ЄС і НАТО».

Для того, аби мати майбутнє в Європі і Альянсі – він має відкликати цей документ. «Нехтуючи правами меншин і прийнявши новий закон про освіту, Україна не виконує зобов'язання не тільки перед ЄС, але й перед НАТО», - упевнений він.

Глава МЗС Угорщини в черговий раз звинуватив Україну в конфліктній ситуації і повідомив, що Угорщина «не стане жертвувати інтересами угорців Закарпаття в геополітичній грі... Якщо Київ скасує закон, Угорщина знову стане голосніше всіх висловлюватися на підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України».

Нова редакція закону «Про освіту» передбачає, що діти, які підуть в школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі – перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти. При цьому представники нацменшин, які почали навчання в школі до 2018 року, продовжують її отримувати за старими нормами, з поступовим збільшенням кількості предметів українською мовою.

Застереження проти нового закону Угорщина, Румунія, Болгарія, РФ і Молдова.

28 вересня, коли Закон набув чинності МЗС України направило закон на експертизу до Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).

При цьому Президент Порошенко, коментуючи закон, заявив: «Реформа освіти важлива для захисту національної ідентичності та мови».

Чи розійдуться слова зі справами, і якою буде акація влади на висновки «Венеціанської комісії» покаже час.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон