Освітні заклади Нової Каховки перебувають у незадовільному стані

Такого висновку дійшли члени громадської ради при виконкомі міськради, спираючись, зокрема, на висновки спеціальної комісії з вивчення цього питанняпід головуванням першого заступника міського голови Леоніда Чурсинова.

— У поганому стані віконні блоки, до підвальних приміщень потрапляє вода, є випадки деформації будівель, руйнації покрівель. На усі ж капітальні й поточні ремонти цього року з бюджету міста було виділено на всі 32 освітніх за¬клади 5,03 млн. гривень.

Профінансовано з них поки 2,5 млн. грн. З бюджету розвитку міста не було передбачено нічого, — констатує член громадської ради Олександр Євстратов.

Під час розгляду даного питання на засіданні громадської ради присутня представниця відділу освіти міськради зізналася, що вони щорічно надають заявку на фінансування повною мірою з урахуванням усіх потреб, проте фінансове управління міськради "викреслює частину коштів".

— Фінансова ситуація дійсно критична, — визнає заступник міського голови Володимир Сироватка. — Є справедливі зауваження по будівлях і не лише в освіті, а й інших закладах соціальної сфери. Ми у 2017 році виділили на захищені статті по закладах освіти і медицини загалом 49 млн. грн. Цього недостатньо. Адже лише по захищених статтях і лише освіті не вистачає на рік 10,8 млн. грн.

Цікаво, що в сусідній Каховці у 2017 році на капітальні видатки двох десятків тамтешніх закладів освіти виділили з міського бюджету значно більшу суму — 12,6 млн. грн.

За словами начальника відділу освіти міськради Михайла Гончара, завдяки цьому вже вдалося зробити чимало — від ремонту спортзалу у школі, капремонту кухні у дитсадку "Сонечко" до придбання нової автівки для міжшкільного комбінату.

Проте й планів ще більше: побудувати новий спортивний майданчик у ЗОШ № 1, бо "нинішній вже розвалився", облаштувати туалет для дітей з обмеженими можливостями в ЗОШ № 3 і багато чого іншого.

Водночас депутати міськради вважають, що зробленого у Каховці недостатньо, і дорікають Гончару в тому, що він не просить у них коштів ще більше. Зокрема, вони відзначили необхідність пов¬ної заміни комп'ютерів у школах міста. І звинуватили начальника міськво, що той мовчить про цю проблему. "Гроші б виділили!" — запевняють депутати.

— Комп'ютери в наших освітніх закладах є, вони дійсно здебільшого морально застарілі, — погоджується Михайло Гончар. — Проте на їх оновлення потрібні дуже значні кошти. Ми намагаємося реально дивитися на речі і поступово вирішувати наявні проблеми, розставляючи пріоритети. Тим більше, що ми розраховуємо на придбання нових комп'ютерів за рахунок державного бюджету. Якщо це не вдасться, тоді згодом проситимемо допомоги у міськради.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон