Рейд освітніми закладами Каховки

Зовсім нещодавно пролунав перший дзвоник у каховських навчальних закладах, як вже кореспондент«Каховської зорі» разом із заступником міського голови Володимиром Федченком та начальником відділу освіти Михайлом Гончаром вирушили закладами освіти та культури міста.

Інспектували якість підготовки до нового навчального року.

У подорож міськими садочками, школами та об'єктами культури та розвитку творчості вирушили з конкретною метою — дізнатись як розпочався навчальний рік, що було зроблено до першого вересня і які проблеми та потреби наразі мають.

Крім цього, такі візити – можливість практично проілюструвати як реалізували та використали у закладах бюджетні кошти, що були виділені депутатами протягом цього року, а кошти – чималі.

Розпочали із садочка №3 «Веселка». Одна із нагальних потреб цього закладу – капітальний ремонт ганку. Кошти на цей вид робіт передбачені у обсязі 90 тисяч гривень.

Роботи ще не встигли виконати, адже готувались неабияк до нового навчального року: оновили шпалери, лінолеум, відремонтували спортивну залу, поміняли поручні на виходах та балконах. Славиться цей заклад сольовою кімнатою, до якої залюбки запросили і нашу редакцію.

У дворі садочка увагу гостей привернули незвичні пісочниці, які у цікавий спосіб закриваються, мають захисні зонти.

Потому вирушили до ЗОШ №6 – рідної школи начальника відділу освіти Михайла Гончара. Будівля школи величезна, тому частина поки залишається законсервованою та чекає кращих часів й більшої кількості учнів.

До першого вересня встигли освіжили майстерні (а це єдина школа в місті, що зберігає інструментальні столи та слюсарно-столярне обладнання), підфарбували класи, привели до ладу і спортивну залу. Розпочали та продовжують роботи у їдальні. Крім цього, тут вже стоять пластикові вікна, а от на заміну вікон по всій школі з міського бюджету передбачено близько 1,5 мільйона гривень.

Завітала ми і до затишного першого класу, до гордості закладу – актової зали. Дійсно, місце святково вбране та комфортне, тому й не дивно, що тут подобається і дітям, і батькам.

Звичайно, роботи зроблено багато та ще більше є потреб. Тут мріють про майданчик та огорожу навколо подвір'я. Адже у східній частині міста немає жодного скверу чи парку, або ж місця дозвілля для дітей. Тому саме до школи всі приходять провести свій вільний час. Також потребує школа нових та сучасних місць для миття рук малечі.

В центрі міста розпочали із молодшої ланки ЗОШ №1. Роботи тут багато: зробили каналізацію, замінили санвузли, оновили лінолеум, освіжили стіни та панелі. Косметичний ремонт торкнувся всіх приміщень школи.

Та основною проблемою закладу вже протягом багатьох років лишається брак вільних приміщень. Цього навчального року в закладі 409 дітей, класи переповнені. Й навіть більше: приміщення їдальні замале. Тож доводиться обідати у 4 зміни.

А зовсім поруч, у ДНЗ №8 «Іскорка» ми потрапили у дійсно казковий всесвіт. Всюди відчувається творчий підхід, смак та жіноча рука завідувача Ірини Дороган. Витончене оздоблення, принцип підходу за кольорами, — комфорт та естетика поєднались у будівлі садочка. Заклад надзвичайно затишний та красивий: від коридорів до груп.

Мають тут і свою родзинку зелену залу із різноманітними рослинами, а також кроликами та рибками.

До 1 вересня тут теж встигли зробили багато. Подекуди лиш не поклали плитку, але й це планують завершити в найкоротші строки. Крім цього, працюватимуть й над оновленням порогів.

Серед проблемних місць – купол, що розташований над зимовим садом, та покриття на вулиці. Хочемо зауважити, що саме покриття на вулиці – проблема, що об'єднує усі садочки міста. Всюди це вже старий, зношений асфальт, що може травмувати дітей.

Наступною зупинкою стала СЗОШ №2. Зміни помітні ще перед школою. Тут поклали нову плитку біля входу, зробили й доріжку у дворі. В планах, за словами Михайла Гончара, благоустрій стадіону.

Загалом, в школі освіжили усі класи, замінили частину парт. Директор школи Галина Соломахіна розповідає: «Цей рік спрацювали дуже добре. Все зробили оперативно та вчасно. Такий об'єм підготовчих робіт і оновлення матеріальної бази був вже надзвичайно давно».

Серед основних потреб – реконструкція мощення навколо школи та придбання сучасної техніки для молодих викладачів.

Чимало робіт провели і у молодшій школі. Класи чисті та затишні. Запросили нас подивитися і новий український клас. Та навіть більше, ми погортали нові підручники, що поступили до школи.

У молодшій ланці з'явилась потреба у відкритті інклюзивного класу. А отже необхідні для цього роботи вже розпочнуться найближчим часом.

Відремонтували спортивні зали, закупили спортивний інвентар та обладнання майже на 100 тисяч гривень у ЗОШ №1. До робіт підійшли комплексно. Більш того, провели капітальний ремонт роздягалень, санвузлів, душових. Також встановили сучасне освітлення. Проте має заклад і проблемні місця — цоколь навколо всієї будівлі, клас для трудового навчання, чекають тут і на нові вікна.

Хороші результати підготовки показали і у ЗОШ №5. Капітальних робіт не мали, проте косметичний ремонт зробили у всіх класах. Не оминули ремонту і їдальня, хол, сходи та клас трудового навчання.

Серед основних потреб на майбутнє — встановлення пластикових вікон.

Далі завітали до Каховської станції юних натуралістів. Найголовніше зроблено – нарешті почато ремонтні роботи. Вже встигли замінити санвузли, двері, пофарбували стіни, наразі реанімують огорожу. Працюють і над тим, аби збільшити кількість та різновид тварин, цікавих дітям. Крім цього, шукають й спонсорів, які допоможуть із придбанням необхідних речей за їх доглядом.

Однак роботи попереду ще чимало: необхідні нові вікна, не вистачає деякого обладнання для тварин (наприклад, акваріумів), потрібно привести до ладу подвір'я.

Далі ж інспекція продовжилась у яслах-садку №5 «Берізка».

Підготовка до першого вересня тут пройшла повна та вчасно. Капітальних видатків цього року не мали, проте зробили косметичний ремонт. Крім цього, відремонтували, де це було необхідно, спальні.

Поруч ясла-садок №4 «Горобинка». Тут встигли пофарбувати, побілити, встановити освітлення. Та в цьому закладі є чимало потреб: необхідний ремонт підлоги у групах, є проблеми із каналізацією.

Завершили огляд закладів у центральній частині міста Центром дитячої творчості. Роботи до нового навчального року тут розпочали рано, тому встигли зробити заплановане. Показали нам відремонтований танцювальний клас та актову залу. Все у будівлі освіжили, пофарбували навіть фасад. Вхідні двері встановили ще минулого року.

Звичайно, приємною звісткою тут би став капітальний ремонт, адже будівля стара – ще 1891 року. Та колектив своїми силами намагається створити максимально комфортні й затишні умови для дітей.

Наступного дня розпочали інспекцію на житловому масиві Свєтлово. Відправна точка – НВК «Гімназія», повна зелені, веселих школярів та по-доброму заклопотаним вранці настроєм.

Роботи до навчального року провели всюди та найголовніше – вчасно. Освіжили спортивну залу, тенісний та гімнастичний кабінети.

Подекуди замінили труби опалення, частково оновили шпалери. Необхідні роботи були проведені не тільки у класах, а й коридорах та на сходах.

В школі вже повністю замінені вікна на пластикові. Тож холодна зима цього року вже точно не страшна.

Має гімназія й проблемне місце – обмежену кількість приміщень. Адже охочих віддати своїх дітей до цього навчального закладу щороку зростає, а от кількість квадратних метрів лишається такою як і була. Сьогодні, при 330 вихованцях, класи вже повні.

Завітавши до ДНЗ №7 «Джерельце», приємним стало знайомство із повною енергії та сил завідувачем Ольгою Ротар.

Косметичний ремонт в садку зробили чималий, тому ми в буквальному сенсі потрапили на міні-екскурсію майже всім садочком. Спортивна зала, спальні кімнати та групи, музична зала і навіть підвал готові до нового навчального року. Освіжили всі відкоси, пофарбували обладнання, сходи, поклеїли шпалери, поклали новий лінолеум. Більш того, тепер хочуть оновити плитку на кухні.

Не менше ентузіазму і у ясла-садку №9 «Оленка», що знаходиться поруч: нова плитка з'явилась у туалетах, замінено труби, відремонтовано групи. Нині працюють над поливом клумб, завершують і роботи в медичному кабінеті. У закладі майже усюди вже замінені вікна, лишилось 4 вхідних дверей та четверо вікон.

Багато робіт у великих за розміром школах. Так, до ЗОШ №4 вже почали завозити вікна. Коридори та сходи всіх поверхів закладу пофарбовані, зазнала змін й актова зала. Повністю оновили медичний кабінет.

До цього навчального року відремонтували музичний клас, одне із приміщень у бібліотеці. Придбали нові комп'ютери до класів інформатики та нові дошки до декількох класів.

Вразило незвичним оформленням у британському стилі крило класів англійської мови. До питання підійшли креативно: двері перетворили на червоні телефоні будки, стіни на пейзажі Лондону, а в коридорах з'явились дерев'яні лави.

Попереду ще багато робіт, адже мають проблему із ремонтом у туалетах, а також вийшла із ладу підлога в їдальні. Звичайно, сподіваютьсь на підтримку та фінанси від міської влади для вирішення цих питань.

Вже тиждень ставлять нові пластикові вікна у ЗОШ №3. Під час ревізії ми подивились інклюзивний клас, троє діток якого потребують особливої уваги та мають індивідуальні потреби.

Ремонт намагались зробити усюди: замінили лінолеум, підфарбували, подекуди отримали дошки. Та серед основних потреб – меблі, адже ті, що є, вже давно застарілі.

Освіжили у школі їдальню, довершать чудову картину там зовсім скоро новими вікнами.

Замість звичайного коридора з'явилась тематична алея «Шерлока Холмса», планують відкрити навіть англійський клуб.

Поруч із берегом Дніпра працює ДНЗ №10 «Казка». Від самого початку гостей чарують сходи у розписах та фарбах. У садку постійно працюють над тим, аби мати затишні групи та спальні. І це їм, безперечно, вдається! Також цього року замінили каналізацію, освіжили методичний кабінет і спортивний зал.

Не приховують того, що не встигли освоїти матеріали на медичний та логопедичний кабінети. Та впевнені, що зроблять це найближчим часом.

Звичайно, мають певні негаразди. Як і всюди по місту, проблемними виявились майданчики на дворі. Хоч і намагаються підтримувати та реанімувати їх власними силами, тут вже давно потрібно втручання міської влади.

Крім цього, чекають на тендер на капітальний ремонт покрівлі.

Із новими вікнами та дверима ясла-садок №6 «Сонечко». Більше того, капітальний ремонт зробили і на кухні. Та на досягнутому не зупиняються, тепер мріють про нове обладнання (бо ж мають у своєму арсеналі стіл, якому вже 49 років).

Всюди встигли провести косметичні роботи: пофарбували, побілили та підремонтували, поклали і новий лінолеум, плитку, встановили нові раковини та санвузли. Садок розвивається — готують інклюзивну групу.

Адміністрація вдячна депутатам міської ради за те, що мали змогу провести стільки робіт. Та, звичайно, мають потреби й побажання на майбутнє. Зокрема, потрібен ремонт пральні, капітальне відновлення підлоги в одній із груп та мріють про нову плитку біля входу до садка.

Завітали ми і до станції юних техніків. Стан приміщень тут хоч і не новий, проте задовільний. Все намагаються підтримувати у належному стані, незважаючи чи це нове, чи старе обладнання. Всюди — ідеальний порядок, робоча та зручна обстановка. Відкритий постійно для дітей кабінет директора Олени Сушко.

Цього року за бюджетні кошти вперше закупили радіодеталі на 32 тисячі гривень. Тепер вихованці закладу не просто створюють різноманітні моделі, але й можуть запустити їх.

Загалом, візит до цього закладу показав, що матеріальна база часто нічого не вирішує, перш за все, ентузіазм та завзяття колективу. Чимала кількість гуртків працює, діти показують високі результати і в місті, і області, і навіть по Україні.

Звичайно, якщо міська влада зверне більше уваги на цей заклад – розвиток пришвидшиться. Малечі та керівникам гуртків значно приємніше та комфортніше буде займатися у приміщеннях з новими вікнами, меблями та на нових верстатах.

Та навіть зараз власними силами колектив закладу вже шукає можливість відкрити новий, цікавий та сучасний гурток – лего моделювання.

На завершення нашого рейду ми завітали до двох найбільших будівель – осередків культури у місті: міського Палацу культури «Меліоратор» та Каховської школи мистецтв.

В перше за багато років міська рада виділила стільки коштів на ремонти приміщень закладів культури, оновлення матеріальної бази.

"Виділенню чималої суми передувала кропітка праця та взаємодія з депутатським корпусом", — коментує Володимир Федченко.

Цього року міська влада зробила перші кроки до їх відновлення. Так МПК«Меліоратор» вперше у житті виділили 1 млн. 800 тис. гривень. Тож ремонтні роботи вже розпочато. Та навіть більше, до великої зали вже закупили та встановили нове звукове обладнання, оцінити яке каховчани зможуть вже на найближчому концерті.

Також починають ремонт чоловічого туалету, повністю замінять каналізацію.

Крім цього, ось-ось має з'явитись новий гурток – кіношкола. Ремонт приміщення для кіностудії вже майже завершують, планують закупити обладнання.

Звичайно, будівля має ще багато проблемних місць. Це ганок, третій поверх, підлога, вікна й двері.

Повністю зробили одне крило Каховської школи мистецтв. Є кошти на заміну вікон та дверей, але ще триває розроблення проекту. Також відремонтували один із туалетів закладу.

Сьогодні в жахливому стані перебуває покрівля будівлі. Тож вже час вести мову про пошук коштів на її капітальний ремонт.

Взагалі відділу культури з приходом у листопаді минулого року нового заступника міського голови нудно не буває. Постійні заходи з демонстрації документальних фільмів про АТО, фотовиставки та багато іншого.

Підсумовуючи, скажемо, цього року освіта та культура з місцевого бюджету отримали близько 15, 5 мільйонів гривень. За останні десятиліття це великі зрушення. Кошти, хоч і великі, та у поділі на загальне число закладів – не вирішують усіх проблем.

Тож ми сподіваємось, що все це не залишиться на «початках», а роботи проводитимуться щороку систематично і комплексно, аби наші діти займалися, розвивалися і проводили своє дозвілля в гідних умовах.

Олександра МІШИНА
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон