Херсонщина: Чи варто допомагати бюджетними коштами районній ДЮСШ?

Це питання виявилося найбільш дискусійним на останній сесії Бериславської райради.

120 тисяч гривень на трактор-газонокосарку, 75 тис. грн. на нові ворота і 8 тис. грн. для підключення інтернету у гуртожитку ''Уют'' Берислав­ської районної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи ім. В. К. Сергєєва.

Таке додаткове фінансування зі свого бюджету вирішили виділити депутати райради на своїй сесії. Відповідні зміни до програми економічного, соціального та куль­турного розвитку району на 2017 рік були також затверджені, за словами голови райради Володимира Коновалова, на колегії райдержадміністрації, що передувала сесії.

Як доповнюють у РДА, торік на заходи з енергозбереження, капремонт, придбання кондиціонерів та іншого обладнання для ДЮСШ було ви­ділено понад 2 млн. грн. з державного і районного бюджетів. У цьому ж році на придбання меблів для гуртожитку ДЮСШ ''Уют'', капремонт і виготовлення кошторисної документації на капремонт їдальні закладу передбачили ще 900 тис. грн.

Пропозицію виділити додаткові кошти для школи ім. В. К. Сергєєва підтримали далеко не всі. Приміром, обурила вона депутата від ''Свободи'', директора Миколаївської ЗОШ І—ІІІ ступенів Світлану Василенко.

''На тлі того, що цей рік розпочався дуже ''вдало'' — скороченням 450 технічних працівників шкіл району, нестачею коштів на виплату зарплати освітянам, відсутністю на Бери­славщині харчування учнів 1—4 класів і пільг на проїзд для пенсіонерів, ми спокійно виділяємо кошти на ворота стадіону ДЮСШ і на газонокосарку. Також у жалюгідному стані перебуває наша станція екстреної медичної допомоги. А ми звертаємо увагу тільки на спорт і школу. Коли ж згадаємо про людей?'' — запитала вона.

Особлива увага до цього питання прикута не випадково. Адже після того, як сімферопольський футбольний клуб ''Таврія'' через анексію півострова обрав своєю базою Берислав і місцевий стадіон ''Машинобудівник'', УЄФА пообіцяла виділити на облаштування інфраструктури ''Таврії'' 1 млн. євро. За словами гендиректора клубу Олексія Кручера, сьогодні бериславський стадіон не відповідає вимогам професійного футболу.

Тож тимчасово ''Таврія'' на ньому не гратиме. Натомість у районної влади плани щодо спортивної бази ДЮСШ і клубу ''Таврія'' дуже амбітні. Саме тому вони готові витрачати мільйони гривень на підтримку сімферопольського клубу зі свого бюджету.

''Що поганого в тому, що ми хочемо реанімувати найкращий стадіон в області? — не розуміє голова райради Володимир Коновалов. — Адже мова тут не стільки про ''Таврію'', скільки про наш район. За останні 26 років у нас не ремонтувалося жодної школи, не відкривалося жодного спортмайданчику. А тут ми вкладаємо кошти в таку добру справу!''.

Директор ДЮСШ ім. В. К. Сергєєва Юрій Сорочинський нагадав депутатам, що при передачі стадіону ''Машинобудівник'' спортивній школі керівництвом машинобудівного заводу в 2010 році тодішні районні керманичі обіцяли допомогти в його утриманні.

''Його передали, а коштів на утри­мання не дали. Тож стадіон на моїх очах почали просто розбирати.

Дожилися до того, що наш стадіон почали називати ''Берислав-опеньки'', оскільки там самі опеньки і залишилися. Нині ж він змінився: стоять уже конструкції, і ми чекаємо поставки 700 нових сидінь, на які меценат виділив 300 тис. грн. А оскільки ми повинні забезпечити безпечні умови для занять і змагань футболістів, нам необхідно встановити замість товстих металевих воріт алюмінієві. Це — крок уперед. І робиться він не для ''Таврії'', а для нашого розвитку'', — пояснив він.

За словами Сорочинського, ДЮСШ цього року вдалося зекономити 120 тис. грн. бюджетних коштів. Тож сума, яку він просить на придбання газонокосарки, і є тими самими зекономленими грошима. Мовляв, усе одно додатково щось ви­трачати на це не знадобиться.

— Земельна ділянка у ДЮСШ — 12 гектарів, включаючи 4 га стадіону. І всю цю територію треба обробляти, інакше будуть приписи. Ми були змушені просити косарку у каховського стадіону ''Олімпійський'', у колег із Чорнянки. Коли вони перестали нам її давати, ми, завдяки (гендиректору агрофірми ''Прогрес'') Іванову, домовилися з державним підприємством ''Асканійське'' і возили косарку звідти. Але це нам обійшлося, приміром, у травні на 16 покосів 19 200 грн. — на пальне, щоб привезти її з Тавричанки Каховського ра­йону і оплатити роботу людини. Зараз ми ставимо перед собою планку брати участь у загальноукраїнських змаганнях.

Федерація футболу України присвоїла нашому стадіону категорію, потрібну для проведення на нашій базі чемпіонатів України серед дитячих команд, і для зустрічей команд другої ліги ми повинні відповідати мінімальним вимогам. І ми над цим працюємо, — підкреслив Юрій Сорочинський.

— Це — потрібна справа, — вважає директор Лиманецької ЗОШ І—ІІІ ступенів, депутат райради від БПП ''Солідарність'' Михайло Сікора. — Тим більше, що ДЮСШ у 1980-ті будували всім районом. Якби ми ''скубли'' на неї потроху тих коштів, ми б ніколи її не побудували.

— Допомагаючи ДЮСШ, ми одночасно допомагаємо ''Таврії'', яку знає вся Україна, — доповнив директор Ольгівської ЗОШ, депутат райради від Радикальної партії Олега Ляшка Віталій Касьяненко.

— Наявність сучасної спортивної бази в Бери­славі буде потужною мотивацією для дітей всього району кинути свої комп'ютери, не сидіти у барах, а займатися спортом, грати у футбол. Бо тоді вони матимуть шанс потрапити на гарний стадіон у Бериславі і там проявити свої вміння, — додав директор Львівської ЗОШ, депутат райради від БПП ''Солідарність'' Олександр Прищепюк.

— Люди з різних куточків України знають сьогодні про Берислав завдяки футболу, — стверджує директор Національного природного парку ''Нижньодніпровський'' депутат райради від ВО ''Батьківщина'' Олексій Чачібая. — Тож ми повинні підтримувати те, що прославляє бери­славську землю.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон