Цю подію по праву можна вважати історичною, адже вперше за 14 років наша область зробила крок до укріпення торгівельних зв'язків з іншими регіонами саме через водне сполучення.
Дата, до речі, також не випадкова. Саме 30-го липня, в останню неділю місяця, в Україні відзначають День працівників торгівлі.
Першу баржу за традицією готували до відправлення урочисто. Серед присутніх на заході були голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв та генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський.
«Сьогодні історична подія - відновлення водного сполучення з Києвом для транспортування нашої продукції. Я думаю що ми здивуємо наших земляків, і це стане тим кроком, який потрібен всім нам. Наші аграрії мають бути впевнені в ринку збуту, а громадяни - забезпечені якісною продукцією. Купуйте херсонське!» - закликав голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.
Також Андрій Гордєєв проінформував, що протягом 3-4 днів близько 300 тон херсонських кавунів буде доставлено на прилавки торговельної компанії «Сільпо» в Києві.
Генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський прокоментував ідею відродження перевезення кавунів по річці: «Коли спілкуєшся з творчими людьми і до того ж коли сам бачив як це робилося, то чому б не відродити давно забуте, несправедливо забуте українцями? Саме разом з Андрієм Гордєєвим виникла така ідея. Тоді нас називали мрійниками. Але ми пообіцяли і ми зробили. Весь цивілізований світ знає, що там, де є річки, злочин не робити перевезення річковим транспортом».
При реалізації цієї ідеї було важливо принести щось нове в логістику. Завдяки сучасному обладнанню тепер для завантаження кавунів на судна потребується мінімум ручної праці, адже усе механізоване. Планується, що баржі зроблять близько 50 ходок за сезон. Транспортуватимуть не тільки кавуни, а й цибулю, моркву, помідори та інші коренеплоди.
«Перевозячи кавуни річкою, ми зменшуємо ризик їх пошкодження, а також знімаємо навантаження на дороги. Щодо логістичної ціни, то ми знизимо ціну перевезення від 1 грн. до 60-65 копійок», - розповів засновник компанії «Південний експорт» Олександр Синенко.
Також він познайомив присутніх з новинкою селекції – безкісточковим кавуном, який також попливе на Київ.
Щоб розвіяти всі сумніви щодо якості херсонських кавунів, лабораторія під відкритим небом провела хімічний аналіз бахчевих. Він підтвердив - кавуни екологічно чисті та смачні. У цьому присутні переконалися під час дегустації різних видів цих великих ягід.
Елеонора ГУСЬКОВА