У Херсоні в нове життя - за новими правилами

12 липня почалася вступна кампанія у вищі навчальні заклади України. Цього року абітурієнти зможуть подавати заявки на вступ лише в електронній формі.

Проте у вступників з реєстрацією та подачею заяв на офіційний сайт виникло чимало проблем. Нам стало цікаво ознайомитися з тонкощами вступної кампанії, тож кореспондент ''НД'' відвідала кілька вишів Херсона.

Всі вже звикли до величезних черг біля при­ймальних комісій влітку, коли абітурієнти по­дають документи до ВНЗ.

Цього ж року черг майже немає взагалі. А все тому, що зараз молодь має змогу подавати заявки на вступ в режимі онлайн. Але не всім це до вподоби — лише за перші 3 доби від початку подачі заяв сайт, де завчасно з 29 червня реєструвалися абіту­рієнти, не працював. Він був перевантажений.

— Я подавала заявку вночі, тому що вдень офіційна сторінка просто не завантажувалася. Так мені порадили мої знайомі, котрі теж в цьому році планують вступити в університет, — розповідає абітурієнтка Анастасія Мостова з Херсона.

Відповідальний секретар приймальної комісії Херсонського державного університету Ірина Глущенко говорить, що проблеми є і зараз — всі намагаються швидше подати заявку до вишів. Ті, хто не можуть самостійно цього зробити, мають прийти в приймальну комісію — там допомагають абітурієнтам впоратися з проблемами подання заявок.

Ірина Іванівна повідомила, що обробкою заявок вступників займаються технічні секретарі кожного факультету.

Що змінилося?

Цього року абітурієнтів обмежать в можливості подання кількості заяв до вишу на держзамовлення — можна подавати лише 9 заяв на 4 спеціальності. На контрактну форму кількість поданих заяв не обмежується. Дані зміни обгрунтовані тим, що в Міністерстві освіти та науки хочуть зосередити абітурієнтів на обраних напрямах. Це допоможе їм визначитися з майбутніми професіями.

Спеціально для абітурієнтів з Криму з 19 червня до 30 вересня в 35 вищих навчальних закладах України працюють освітні центри ''Крим — Україна''. Там працівники допомагають дітям з окупованої території вступити до українських ВНЗ.

— Аби подати заявку на вступ до вишів, кримчанам потрібно надати атестат про повну загальну середню освіту, якщо вони екстерном закінчили навчання на території України. В іншому разі абітурієнт повинен написати заяву на екстернат в міську школу та скласти стандартну для 11-класників ДПА. Після цього він отримує довідку освітнього закладу, що тимчасово заміняє атестат, — розповідає заступник від­повідального секретаря приймальної комісії Херсонського національного технічного університету Інна Кириця.

Звичайному ж абітурієнту при поданні заяви на вступ потрібно вказати свою електронну пошту, номер телефону, пін-код і рік отримання сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання, серію та номер атестата про повну загальну середню освіту, середній бал додатка до вказаного атестата, скановану копію додатка до документа про повну загальну середню освіту та скановану копію кольорової фотокартки розміром 3х4 см, що подаватиметься до вищого навчального закладу.

Відповідальний секретар приймальної комісії ХНТУ Марія Расторгуєва сказала, що у паперовій формі документи можуть подавати лише вступники, котрі мають спеціальні умови на участь у конкурсі, право на зарахування за квотами, розбіжності в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в документі, що посвідчує особу, та у сертифікаті ЗНО. Така паперова заява подається особисто до приймальної комісії ВНЗ.

Квоти для пільговиків та переселенців

Згідно з правилами прийому до вищих навчальних закладів України для деяких абітурієнтів передбачені квоти. Перша з них призначена для сиріт, інвалідів і для тих, хто за станом здоров'я не може складати ЗНО, а також для дітей учасників бойових дій. Квота для них становитиме 10% від державного замовлення, але не менше 1 людини, — зазначила відпо­відальний секретар приймальної комісії Херсонського державного аграрного університету Тетяна Панкратьєва.

Також Тетяна Леонідівна розповіла, що друга квота встановлюється Міністерством освіти і науки України в уповноважених вищих навчальних закладах у межах 20%. Вона діє для переселенців, які залишили окупований Крим після 1 січня 2017 року.

Деякі зміни в цьому році неабияк тішать вступників: у порівнянні з минулим роком бюджетних місць у вишах Херсона побільшало, проте не набагато. Їх буде більше в тих ВНЗ, яким віддають перевагу абітурієнти з високими балами ЗНО (цього року мінімальний бал для вступу до ВНЗ — 100). Таким чином, бюджетні місця будуть закріплені за кращими абітурієнтами. Під час подачі заяв абітурієнтам потрібно буде вказати їх пріоритетність від 1 до 9 балів.

Результати вступної кампанії почнуть оприлюднювати вже з 24 липня. Спочатку опублікують списки тих, хто рекомендований до зарахування, та вступників першої квоти. Потім, 1 серпня не пізніше 12.00, буде оприлюднено рейтинговий список абітурієнтів, котрі вступають на основі сертифікатів ЗНО, і вступників другої квоти.

До 5 серп­ня абітурієнти, які рекомендовані до зарахування, мають подати оригінали документів. А вже 7 серп­ня буде оприлюднено список зарахованих на бюджет, тоді як списки на контрактну форму навчання опублікують до 30 вересня.

Олена БОСАЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон