Співаковський провів виїзну робочу нараду на швейній фабриці Українського товариства глухих

Сьогодні за моєї ініціативи відбулася виїзна робоча нарада на швейній фабриці Українського товариства глухих- тій самій, яка після виходу гучного сюжету на одному з провідних каналів раптом отримала доволі сумнівну і зовсім не потрібну їй "славу".

За всю історію підприємства воно, мабуть, не бачило стільки "візитерів", скільки за останні кілька тижнів. Тому цілком зрозуміло, чому директорка Алла Капустнікова зустріла нашу делегацію трохи ошелешено. Але ми одразу запевнили: ми тут для того, щоб, по-перше, якомога об"єктивніше розібратися у причинах конфлікту, який вийшов аж на національний рівень.

А по-друге - щоб допомогти у вирішенні існуючих проблем. Бо найголовніша мета цієї робочої наради — зберегти виробництво, зберегти робочі місця для людей з вадами слуху.

Але, якщо Україна поділяє європейські цінності, людям з особливими потребами повинні бути забезпечені гідні умови життя і праці з дотриманням усіх державних гарантій.

Разом зі мною у нараді взяли участь заступник голови Херсонської облдержадміністрації Андрій Балонь, начальник ГУ Держпраці в Херсонській області Віталій Берлим, заступник начальника Головного управління ДФС в області Микола Квасневський, директор Департаменту соціального захисту населення Херсонської ОДА Геннадій Причина.

У нас відбулася дуже відверта розмова з керівником фабрики, ми переговорили також з кількома представниками трудового колективу, подивилися цехи, умови праці.

Ознайомилися також із готовою продукцією, якість якої, до речі, дуже висока. На відміну від вартості, по якій підприємство віддає товари на реалізацію. Тут є серйозний дисбаланс, і в цьому також потрібно розібратися.

Хочу одразу зазначити: якихось однозначних відповідей на питання, що у нас були, протягом цієї наради ми, ясна річ, не отримали.

Зрозуміло поки одне: тут потрібні комплексні рішення. Але до їх прийняття необхідно об'єктивно розібратися у причинах кризи, яку зазнало підприємство.

Заступник голови ОДА Андрій Балонь тут же, на місці, дав доручення територіальним підрозділам ДФС та Держпраці протягом найближчих кількох тижнів в рамках їх компетенції провести перевірку. З тим, щоб на базі зроблених фахівцями висновків наприкінці серпня провести колегію облдержадміністрації з цього питання.

Маємо зрозуміти: якщо потрібна допомога з боку місцевої чи центральної влади, то — яка саме. Але якщо хтось зловживає ситуацією та статусом підприємства, то також маємо розуміти — хто саме і на якому рівні. Обіцяю, що результати перевірки неодмінно будуть оприлюднені.

Але хочу ще раз підкреслити: обласна влада зацікавлена в тому, щоб зберегти це унікальне підприємство, яке забезпечує роботою людей з інклюзією. Тим більше, що рівень можливостей для розвитку у підприємства дуже і дуже великий.

Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон