Херсонщина: твоя безпека - у твоїх руках

Безпека людини — пріоритет номер один, адже дорожче за життя нічого нема. Та чи завжди задумуємося над цим? Чи дотримуємось елементарних правил безпеки під час перебування у лісах, парках, біля водоймищ.

Питанням безпеки населення переймається Ігор Миколайович Берещенко, начальник Каховського міськрайуправління Головного управління ДСНС України у Херсонській області (ДСНС — Державна служба з надзвичайних ситуацій).

— Ігорю Миколайовичу, в чому полягає робота рятівника? Спектр ваших дій?

— До основних обов'язків входить: рятування людей під час проведення аварійно-рятувальних робіт, надання першої медичної допомоги постраждалим у разі нещасних випадків, виконання робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Спектр дій — усі надзвичайні події, що відбуваються на території міста та Каховського району, це — і пожежі, і ДТП, і випадки на воді й т. д.

— У чому полягає складність роботи?

— Рятувальник — це звичайна людина, зі своїми переживаннями, страхами, відчуттям болю. Рятівниками їх роблять спеціальні знання та вміння, екіпірування та обладнання. Від якості кожного із цих складових залежить наскільки професійним буде рятувальник. Знання отримують під час навчання (офіцери — 5 років, бійці — 6 місяців), вміння — під час тренувань, навчань.

А от з приводу екіпірування та обладнання — не все так просто. Держбюджетом виділяється недостатня кількість коштів, десь на 20–25 відсотків задовольняє наші потреби (це зарплатня та вирішення незначних проблем). Мова про нове обладнання, нову форму не йде...

Без форми, яка буде добре захищати, працювати неможливо (адже доводиться працювати при дуже високих температурах). Європейські країни витрачають на це немалі гроші, ми собі цього дозволити поки що не можемо. Тому дуже вдячні волонтерам, завдяки яким увесь підрозділ отримав спецодяг.

Не вистачає обладнання. Пожежа, дорожньо -транспортна пригода та рятування на воді вимагають абсолютно різної техніки. Так, наприклад, при ДТП часто необхідні гідроножиці (для різання металу), великий домкрат, маслостанція (у нас їх немає). Усе це разом вливає на швидкість та ефективність нашої роботи, і часто може збільшити шанси порятунку постраждалих з-під уламків авто. Для порятунку на воді необхідно мати човен, є алюмінієвий, який добре підходить для патрулювання, а для рятувальних робіт краще гумовий (він легший і мобільніший).

— Як виходите з даної ситуації?

— Сьогодні є можливість якось виправити ситуацію. Саме для цього розроблена Програма цивільного захисту міста. (Минулого року вона вже почала діяти, були виділені кошти на придбання намету, який використовується у зимовий період при надзвичайних ситуаціях). Мета програми — покращення рівня захищеності жителів міста. На липневу сесію міськвиконкому винесені пропозиції щодо придбання необхідного знаряддя, тепер від рішення депутатського корпусу залежить наскільки підвищиться цей рівень захисту.

— Тепер з приводу, власне, самої роботи? Літо у самому розпалі, більшість людей проводить вільний час на природі. Тож для рятувальників, мабуть, це найскладніший період?

— Кожен сезон несе свої складнощі та загрози. Одне незмінне — вогонь «іде» за людиною. Взимку людина зайшла у приміщення — горять будинки, стріхи. Улітку вийшла з приміщення — горять ліси, поля, парки... Звичайно, літо має багато своїх нюансів. Так, буває за один день до 20 виїздів на гасіння пожеж. Зараз гаряча пора для працівників агропромислового комплексу. Кожен з них чудово знає чи має знати правила безпеки під час та після збирання врожаю. Та чи дотримуються їх? Існує заборона на випалювання стерні, але хто ж її виконує...

Палає скрізь: Любимівка, Василівка, Федорівка, Софіївка, Кам'янка, Каховка...

— У чому небезпека такої пожежі?

— Коли горить сухостій, стерня — завжди існує небезпека, що вогонь перекинеться на сусіднє поле, будівлі тощо. Дим отруює повітря, шкідливий для здоров'я та ще може стати серйозною загрозою життю...Так на Олешківській (Цюрупинській) трасі мікроавтобус з пасажирами потрапив у димовий полон, який «валив» з поля (горіла та сама стерня). Семеро каховчан, троє дорослих та четверо дітей, ледве не загинули через чиюсь халатність. Сім'я доправлена до лікарні, а все могло закінчитися набагато гірше.

— Винних, звичайно, не знайдено?

— Ведеться дізнання, але знайти винних у підпалі стерні неможливо, їх нема. Господар поля знімає з себе вину, перекладаючи її на недолугих курців, які могли кинути сірника чи недопалок. Теж саме відбувається і у лісі, і на присадибних ділянках — ніхто нічого не знає.

— Які основні правила пожежної безпеки на природі?

— У пожежонебезпечний період в лісі заборонено: розпалювати вогнища в лісовому масиві, палити цигарки, кидати непогашені сірники та недопалки, створювати в лісі смітники та спалювати відходи.

Якщо ви, не дивлячись на заборону, все ж плануєте випалювання сухостою та сміття — зважайте на те, які можуть бути наслідки.

— Які ще є обов'язкові правила, що можуть врятувати людське життя?

— Водій авто повинен мати вогнегасник. 8 липня на трасі Одеса-Миколаїв загорівся двигун вантажного автомобіля-тягача. Наявність вогнегасника, вміння ним користуватися та небайдужість інших учасників дорожнього руху дозволила уникнути масштабного лиха.

— Найнезахищеніша ланка — це наші діти. Проводяться бесіди, роз'яснення, і все ж вони потрапляють у халепи. Де таїться небезпека?

— Літо, увага дорослих слабшає, і на якийсь момент вони забувають, що найбільше багатство — це діти, й відповідальність за їхнє життя та здоров'я лежить на батьках.

Небезпека: водойми, купання в заборонених місцях; самостійний похід до ліс; ігри з сірниками.

Саме тому у весняно-літній період рятувальники посилюють профілактичну роботу, щоб вкотре нагадати як безпечно проводити час на природі.

— З приводу купання — це проблема. Можна забороняти, але ж дозволених місць у нас немає.

— Так, заборона купання в недозволених місцях існує, а на практиці — у нас усі місця недозволені...Жара «заганяє» у будь-яке водоймище, аби отримати бажану прохолоду.

Звичайно, з цим щось робити потрібно, але поки що питання залишається відкритим...

— Яку профілактичну роботу проводить ваш підрозділ?

— Профілактика не починається з початком канікулів, вона проводить протягом всього року (і не одного). Кожну неділю об 11 годині у нас — День відкритих дверей для усіх бажаючих.

Наші інспектори проводять рейди у лісі та на водоймищах, під час яких спілкуються з відпочиваючими, ведуть роз'яснювальну роботу.

— Що побажаєте нашим читачам?

— Нагадую, куди треба дзвонити в разі виникнення екстренної ситуації — 101 (або 102,103). Ці служби викликаються з мобільного навіть, якщо нема коштів. І ще, буває, дехто вирішує «повеселитися» і робить фальшивий виклик. Уявіть, що коли машина мчить на ваш виклик, в цей момент десь може загинути людина, не дочекавшись допомоги...

Хочу повторити правило — задумуйся над наслідками своїх дій!

Коли всі біжать від небезпеки, є люди, що йдуть їй назустріч — це рятувальники, поліцейські, медики, військові... Тож давайте поважати їхню працю та берегти власне життя.

Спілкувалася Олена ЯХНО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон