Андрій Гордєєв: Досвід інших областей дасть нам можливість стати передовим регіоном у впроваджені децентралізації

Про це голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв сказав сьогодні, 6 липня на зустрічі з делегацією представників об'єднаних територіальних громад Хмельницької області.

За даними Мінрегіону, Хмельниччина посіла перше місце в Україні у загальному рейтингу областей за формуванням спроможних територіальних громад. З цієї нагоди в Херсонській облдержадміністрації відбувся «круглий стіл» щодо особливостей формування бюджетів громад та джерел їх наповнення, співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги.

Серед учасників зустрічі - керівники та представники ОТГ обох областей, представники регіональних підрозділів Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Головуючий на засіданні Андрій Гордєєв зазначив: «Для нас важливо, щоб такі заходи стали традиційними. Адже це дасть нам можливість стати передовим регіоном у впроваджені децентралізації.

Нас також цікавить і Львівська область, зокрема, які вони мають результати від реформи децентралізації. Я впевнений, що наша сонячна Херсонщина вразить хмельничан і цей захід буде корисним для обох регіонів».


В свою чергу, Директор Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Сілюкова підкреслила: «Хмельницька область є лідером не тільки по кількості об'єднаних територіальних громад, а й по якості та фінансово-економічним показникам. То ж нам, херсонцям, є у кого переймати досвід».


Під час обговорення присутні виявили, що незалежно від області, в якій формуються громади, проблеми у всіх спільні – це і розподіл комунального майна, формування інфраструктури, забезпечення якісного освітнього простору.

До того ж кожна область має свої характеристики щодо кількості населення та обсягу території. Тому судити про ефективність впровадження реформи децентралізації потрібно у відсотках до цих головних показників.

Приміром, Херсонщина має на 8 тисяч км більшу площу, ніж наш західний сусід. А це значить, що кількість громад на Херсонщині може бути більшою, і часу на ці утворення ми також витратимо більше.

У будь-якому разі, процес децентралізації незворотній. Хто об'єднається, той отримає додаткові кошти на капітальні видатки. Згідно з постановою Кабміну від 7 червня 2017 року №410 Херсонщина отримає більш, ніж 52 мільйони гривень субвенцій на розвиток громад.

Анастасія ПЛАТОНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон