Як на Херсонщині врожай захищають

Збереження і захист нового врожаю залежить від кожного з нас і, щоб сподівання на щедрий врожай виправдалися, необхідно докласти максимум зусиль по збереженню ранніх зернових.

З хлібом буде той, хто завчасно подбає про безпеку і всебічний захист врожаю. Зокрема, йдеться про забезпечення пожежної безпеки у ході зернозбиральної кампанії. До організації питань безпеки долучаються як фахівці ДСНС, так і її ветерани. З багатим досвідом і знаннями вони надають методичну і практичну допомогу нині діючим співробітникам Служби порятунку, а також керівникам фермерських індивідуальних господарств.

У Голопристанському районі, найбільшому в області вже розпочалася жнивна кампанія. В її проведенні задіяно майже 200 комбайнів, 40 тракторів, 160 автомашин і майже 900 працівників різної категорії.

Але тут складна ситуація зі створенням добровільних протипожежних формувань і місцевої пожежної охорони, а професійний пожежно-рятувальний підрозділ знаходиться у м. Гола Пристань, відстань до крайньої точки складає понад 60 км. Добре, що хоч існує 18 добровільних пожежних дружин на сільгосппідприємствах. Хоча в той же час у районі не організована робота з цілодобової охорони хлібних масивів.

Куратор Голопристанського району Руслан Росляков під час надання практичної допомоги районному відділу ГУ ДСНС області перевірив ступінь виконання організаційно-практичних заходів щодо запобігання надзвичайних подій під час зернозбиральної компанії.

Зокрема, зауважив на позитивних моментах діяльності: проведено аналіз захисту врожаю від пожеж на хлібних масивах та місцях його зберігання у минулому році, розроблено комплекс заходів щодо покращання стану цієї роботи у підрозділі, щоденно проводиться моніторинг ситуації, пов'язаної з проведенням зернозбиральної компанії в районі тощо.

До речі, районним підрозділом направлені всім керівникам сільгосппідприємств, фермерських господарств та орендарям земельних ділянок Рекомендації щодо дотримання правил пожежної безпеки під час збирання та зберігання нового врожаю, але зазначені в рекомендаціях заходи, керівниками сільгоспгосподарств виконуються не в повному обсязі, а орендарями земельних ділянок, фермерами - ігноруються.

Перевірено організацію проведення навчання з керівниками та фахівцями сільгосппідприємств з пожежно–технічного мінімуму, справність та забезпеченість пожежною технікою і пожежно–технічним озброєнням, наявність сертифікованих вогнегасників, їх стан та періодичність технічного обслуговування. Та сподіватися у першу чергу слід на себе.

Тож, у ході надання допомоги була перевірена боєздатність пожежної частини. Пожежна техніка забезпечена пристроями для гасіння хліба на корені. Резервний автомобіль знаходиться в справному стані та доукомплектований пожежно–технічним озброєнням.

Картки та плани пожежогасіння на сільгосппідприємства караулами відпрацьовані та відкориговані. Також проведено коригування планів залучення сил та засобів на гасіння пожеж в районі.

Ветеран ДСНС наголосив своїм колегам на тому, що в період жнивної кампанії багато значить профілактична робота серед населення у формі звернень, застережень. Бо правила пожежної безпеки повинен знати і виконувати кожен, хто проходить чи проїжджає повз хлібні поля чи відпочиває в екосистемах.

Як відомо,один літній день зимовий тиждень годує. І збереження нового врожаю залежить не тільки від жниварів, а й від кожного з нас.

ГУ ДСНС України у Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон