Куди течуть стічні води Скадовська

Як і куди течуть стічні води каналізації курортного міста Скадовськ розказав директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської облдержадміністрації Юрій Попутько.

Минулого понеділка, 3 липня 2017 року, на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації, було проведено виїзд робочої групи Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА на територію КП «Очисні споруди» Скадовської міської ради з метою "всебічного вивчення питання додержання вимог природоохоронного законодавства зазначеним підприємством".

В ході обстеження очисних споруд комунального підприємства Скадовської міської ради було встановлено наступне:

- в листопаді 2016 року на очисних спорудах відбувся підземний аварійний прорив, який порушив технологічний цикл роботи очисних. Станом на сьогодні прорив не ліквідовано, а скид неочищених вод відбувається на так звані аварійні озера, з яких стічні води відкачуються на очистку.


Про захищеність зазначених аварійних озер від фільтраційних явищ керівництво підприємства інформацію не надало;

- скид зворотних стічних вод здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування згідно встановлених нормативів граничнодопустимого скиду. Проте, всупереч умовам дозволу та нормативів, дослідження якості стічних вод не проводиться, а договір з лабораторією було підписано тільки на минулому тижні;

- для встановлення відповідності якості стічних вод нормативам ГДК було відібрано проби. Ігнорування комунальним підприємством вимоги щодо дослідження якості стічних вод, що скидаються у Чорне море є грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства та наражає на небезпеку місцевих мешканців та відпочиваючих.


Слід також зазначити, що керівництво КП «Очисні споруди» Скадовської міської ради, в особі директора, було не в захваті від візиту робочої групи та відмовилося надати для ознайомлення документи в яких відображені технічні параметри очисних споруд, правовстановлюючі документи на земельну ділянку під очисними спорудами та інші дозвільні документи.

Тільки після втручання місцевих представників правоохоронних органів, а саме поліції та служби безпеки України, директор КП «Очисні споруди» надав для ознайомлення частину необхідних документів.

...На даний час чекаємо результати лабораторних аналізів. У разі надходження інформації про перевищення встановлених нормативів ГДК для стічних вод Департамент буде звертатися до правоохоронних органів з метою притягнення винних осіб до відповідальності.

Юрій ПОПУТЬКО
Директор Департаменту екології та природних ресурсів
Херсонської обласної державної адміністрації

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон