На Херсонщині у заповідника відібрали будинок

Повернути громаді рибацький будиночок на території села Республіканець вирішила Новокаїрська сільрада Бериславського району.

«Цю будівлю, розташовану на території Кам'ян­ської Січі, ще у 2012 році передали Національному заповіднику «Хортиця». В ньому планувалося розмістити офіс директора філії «Хортиця», вже навіть попередньо погоджено кандидатуру на цю посаду. І тут така неприємність», — розповів ініціатор створення «Благодійного фонду відродження «Кам'ян­ської січі» Ігор Йосипенко.

— Ми навіть подумати не могли, що наше рішення ви­кличе такий величезний резонанс, — зізнається ново­каїрський сільський голова Віктор Горбань. — Воно було пов'язане з тим, що після передачі рибацького будиночка «Хортиці» там взагалі нічого не робилося. Останнім часом навіть пішли розмови, що його почали розбирати, що він стоїть без вікон і дверей. На жаль, сам заповідник ні­яких дій з цим майном не проводив і не переоформив документи відповідно до рішення сільради 2012 року.

Більше того, будиночок розташований на пляжі біля річки далеко за межами самої Кам'янської січі. Проте це не означає, що ми не готові до вирішення подальшої його долі — у тому числі з ке­рівництвом «Хортиці». Адже ми зацікавлені, щоб цей заповідник на нашій території розвивався. Ми ж не вороги для нього! Але,чесне слово, ми не можемо збагнути, що сталося і чому виник такий ажіотаж навколо будинку.

Як нагадав Ігор Йосипенко, у 2012 році були подані дві заявки на передачу цього об'єкта — від «Хортиці» і місцевого фермера Володимира Коновалова, нині голови Бериславської рай­ради. Конкурсна комісія віддала пере­вагу заповіднику.

— Справді, у будиночку не проводилося ніяких робіт. Це було пов'язано зі змінами в державі і нестачею фінансування самої «Хортиці». На жаль, право власності на бу­дівлю до кінця теж не було оформлене. А коли, зрештою, дійшли до цього руки, виявилося, що її повернули назад. Хоча «Благодійний фонд відродження «Кам'янської Січі» вже погодив кошторис на ремонтні роботи. 30 тисяч гривень планувалося виділити на заміну покрівлі й вікон, а також на оздоблювальні роботи, — додав Ігор Йосипенко.

Обурений цією новиною і херсон­ський краєзнавець Сергій Дяченко. «Чим Новокаїр­ська сільрада сприяла роботі «Хортиці»? Адже створення і розкрутка заповідника на місці Кам'янської січі є єдиною можливістю дати робочі місця в Республіканці. А опір цьому схожий на саботаж», — вважає він.

Кам'янська Січ є унікальною пам'яткою козацької доби на Херсонщині, яка не була затоплена під час будівництва Каховської ГЕС. З 2009 року вона є філією національного заповідника «Хортиця». На її території постійно здійснюються археологічні розкопки. Останні такі дослідження ведуться з 8 червня спеціалістами самої «Хортиці».

Олександр ПІТОЄВ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон