Багатоповерхівкам на Херсонщині допоможе місто

Каховка стала одним із перших міст півдня України, яке виділило кошти на створення револьверного фонду для потреб ОСББ і кооперативних будинків.

''Ось саме цей 56-квартирний будинок ''винен'' у тому, що в місті створили револьверний фонд'', — стоячи перед каховською багатоповерхівкою на вулиці Мелітопольській, згадує голова ради голів ОСББ міста Лілія Мартинова.

У 2012 році, об'єднавшись з іншими співвласниками квартир у сусідньому будинку, вона створила ОСББ ''Спільна справа''.

''У цьому ж будинку люди тоді були проти. Дивувалися, казали, що у нас не всі вдома. А десь через два роки прийшли до нас і почали проситися до нашого ОСББ, — продовжує вона. — Я відмовилася. Однак вони були дуже наполегливі, і я здалася. А тільки-но ми прийняли їх до ОСББ, через два тижні в підвалі їхнього будинку розірвало водогін. Аварія була дуже серйозна, довелося збирати по 100 гривень з кожної квартири і замінювати трубу на пластикову.

Тільки це зробили — за тиждень розірвало іншу частину водогону. Що робити? Не будеш же збирати без кінця гроші на ремонт. Я домовилася з людьми, взяла в борг необхідні матеріали, порахувала, що, збираючи з усього будинку щомісяця 2,5 тис. грн., ми зможемо приблизно за рік повернути ці гроші та про­класти водопроводні труби і замінити каналізацію. А потім пішла до міської ради і кажу чиновникам: ''Хлопці, давайте щось робити!''.

Пропозиція Лілії Мартинової була простою: за допомогою міського бюджету створити спе­ціальний фонд, з якого кожне об'єднання спів­власників багатоквартирних будинків могло б брати потрібні на невідкладні ремонтні роботи кошти на поворотній основі. Ідея керівництву Каховки сподобалася. Невдовзі чиновники зібрали представників усіх створених у місті ОСББ і запитали їх: ''Хто готовий взяти на себе таку відповідальність?''.

— Зв'язуватися з цим не захотів ніхто, — продовжує згадувати Лілія Мартинова. — А депутат міськради Павло Філіпчук навіть кричав на сесії, коли я виступала, критикував. Нас це не зупинило. Оскільки бажаючих очолити фонд не було, ми створили раду голів ОСББ і знову при­йшли на сесію міськради. Сказали: ''Ось, у нас усе готове, давайте виділяти кошти для револьверного фонду''. Нарешті 25 травня це сталося, депутати виділили для нього 700 тисяч гривень.

''Вітаю всі ОСББ міста з маленькою перемогою! — так відреагував на рішення міськради міський голова Андрій Дяченко. — Віднині для проведення ремонтних робіт, утеплення, благоустрою в будинках кожне об'єднання може отримати кошти на поворотній основі. Радий, що ми зможемо надавати таку допомогу ОСББ, тим самим стимулюючи інших об'єднуватися і бути повноправними господарями у своїх багатоповерхівках. Однак це історія не про те, що міський бюджет роздаватиме подарунки ОСББ, а про інше. Якщо ти ініціативний і готовий нести від­повідальність та робити свій внесок у благоустрій, тобі обов'язково простягнуть руку допомоги''.

За словами Дяченка, також кожне ОСББ зможе відремонтувати покрівлі або ліфти з мінімальним власним внеском: 20% повинні будуть зібрати власники квартир, а решту дасть місто. ''Але оскільки місто має багато інших проб­лем, то пайову участь міськради у кап­ремонтах ми будемо поступово зменшувати — до 50/50'', — додав він.

Як стверджує Лілія Мартинова, взяти кошти з револьверного фонду зможуть не лише ОСББ, а й житлово-будівельні кооперативи. У будь-який час. ''Положення про цей фонд уже створено. Навіть не сумніваюся, що запити про виділення коштів ми отримуватимемо вже най­ближчим часом. А гроші в багатоповерхівках знадобляться завжди. Адже практично всюди є аварійні ситуації з водогоном чи каналізацією. Ті чи інші потреби є у всіх'', — констатує вона.

Голова ради голів ОСББ міста запевняє, що Каховка стала першою громадою на Херсонщині, де утворений такий револьверний фонд. ''Особисто ми консультувалися з представниками Вознесенська Миколаївської області, де вже є такий фонд на 100 тисяч гривень. Крім них, ми більше нікого не змогли знайти, — додає Лілія. — До речі, і до нас активно звертаються за консультаціями колеги з Нової Каховки. Цікавий факт: якщо в цьому місті є багатомільйонний борг держави перед комунальними підприємствами і ОСББ по виплаті субсидій (за інформацією начальника управління праці та соцзахисту населення Новокаховської міськради Олени Стоянчук, він становить 61 мільйон гривень. — Авт.), то в Каховці таких боргів немає''.

''Проблеми вашого дому ніхто за вас не вирішить''

— В Україні існує міф, що хтось прийде і допоможе вирішити проблеми вашої багатоповерхівки. Дехто говорить: ''Ми не будемо об'єднуватися в ОСББ, поки до нас не прийде держава або міськрада і не профінансує перший капітальний ремонт. Ці люди глибоко помиляються. Ніхто до них приходити не зобов'язаний, як і робити цей ''перший капремонт'', — стверджує аналітик громадської мережі ''Опора'' Марія Осипчук.

За її словами, Закон України ''Про приватизацію державного житлового фонду'' колись справді передбачав співфінансування капітального ремонту, проте нині такої норми вже не існує.

— Коли хтось говорить, що наш будинок у жахливому стані і в цьому винен ЖЕК або міський голова, — він говорить неправду. Насправді ніхто в цьому не винен, крім вас самих, крім власників квартир у цьому будинку. Бо ще в 1992 році набрав чинності вищезгаданий закон, тож відтоді всі ми взяли на себе тягар утримання власного і спільного майна. Якщо хтось із нас не усвідомлював цього і довів будинок до занедбаного стану — це суто їхня проблема.

Справді, ЖЕКи збирали кошти на обслуговування нашого будинку. Справді, кожен будинок потребує капітального ремонту хоча б раз на 20—25 років. Однак лише ми винні в тому, що ми не контролювали, на що витрачалися кошти, які ми сплачували ЖЕКу і чому ми не маємо накопичень, необхідних для проведення ремонту або усунення якихось аварійних ситуацій. ЖЕК тут ні до чого, — констатує Марія Осипчук.

До речі, мало хто з власників квартир замислюється над тим, що стіни, де розта­шовані вікна, насправді є спільним майном усього багатоповерхового будинку. Згідно зі статтею 382 Цивільного кодексу України право власників квартир не поширюється на несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку.

— Коли ОСББ це усвідомлять, тоді є шанс, що наші будинки не нагадуватимуть клаптикову ковдру через різно­кольорове утеплення окремих квартир, — доповнює аналітик ''Опори''. — Саме через це нам так подобаються будинки у Німеччині та інших європей­ських країнах. Адже там власники всіх квартир завжди спільно вирішують, як виглядатиме не лише фасад, а й якої конструкції будуть вікна і якого кольору фіранки. У нас же поки, на жаль, кожен робить усе, що йому прийде в голову, незважаючи на права інших співвласників багатоповерхового будинку.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон