Провінційні "хмарочоси" у Херсоні залишилися беззахисними

Трагедія із пожежею у лондонському хмарочосі та загибеллю десятків людей будь-якої миті може повторитися у Херсоні, вважають рятувальники.

Власне, хмарочоси, як такі, в обласному центрі відсутні. Натомість є 27 будинків на 12-14 поверхів, збудованих ще за часів СРСР, де автоматичні системи пожежної сигналізації, гідранти, протидимний захист, евакуаційне освітлення або несправні, або взагалі розкрадені.

Держслужба з надзвичайних ситуацій неодноразово зверталася до міськради із нагадуванням про реальну небезпеку для власників квартир у висотках. Але пропозицію виділити з муніципальної скарбнички кошти на відновлення захисного обладнання "батьки міста" щоразу відхиляли, пояснюючи, що ці роботи мають фінансувати організації співвласників багатоповерхових будинків.

- Такі відмовки - чисте блюзнірство. Адже відновлення автоматичної пожежної сигналізації, комплексу захисних систем в кожному конкретному випадку коштує майже мільйон гривень. Такі витрати ОСББ просто не потягнуть - адже старі будинки і без того потребують чимало коштів на їх утримання, - схвильований начальник Головного управління ДСНС Херсонщини, полковник Сергій Чорний.

- Якщо безпека городян для чиновників не просто слова, міськрада повинна відшукати кошти на захист висоток. У місті Нова Каховка, скажімо, тамтешня влада знайшла можливість виділити мільйон бюджетних гривень на безпеку одного такого житлового будинку. У Херсоні таких будинків значно більше, але ж можна створити комунальну програму, і фінансувати її поетапно впродовж кількох найближчих років. Та на жаль, до наших рекомендацій не хочуть дослухатися.

А загроза тільки зростає. За даними ГУ ДСНС Херсонщини, у висотках краю вже сталося вісім пожеж. А дотягнутися до горішніх квартир вогнеборцям дуже непросто, якщо взагалі можливо. Автодрабини, які є в розпорядженні рятувальників, спроможні оперувати у межах тільки дев'яти поверхів.

Після двох десятиріч(!) умовлянь Херсонська міськрада нарешті спромоглася виділити 2,5 мільйона гривень на 40-метрову телескопічну автодрабину, котра може дотягтися до чотирнадцятого поверху. Ще стільки асигнувала ДСНС України. Тендер на виготовлення вкрай потрібної спецтехніки на базі МАЗу виграло одне з херсонських підприємств. Тож автодрабина має поповнити парк рятувальної техніки уже до кінця нинішнього року.

Проте ніхто не дасть гарантії, що нова велика пожежа в якомусь провінційному "хмарочосі" не станеться найближчим часом. І тоді його нещасні мешканці відчують на собі все те, що відчули лондонці.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон