Чого херсонцям чекати від гривні

Незалежні експерти пророкують, що кінець 2017 року може стати для Української економіки тим самим часом, коли знову доведеться говорити якщо не про дефолт,то про переддефолтну ситуацію.

Державний борг на кінець поточного року може становити – 100% ВВП. Така ситуація без сумніву погано відіб'ється на всіх українцях...

Світовий банк й далі прогнозує зменшення надходжень валютної виручки на Україну. За повідомленнями Національного Банку України вони прогнозують її максимальне надходження на рівні $1 млрд. зовнішніх інвестицій до кінця поточного року, а це щонайменше на 20% менше ніж було минулого року. Ці посилання є передумовою того, що слід очікувати новий виток девальвації гривні.

Експерти переконують, що «... сезонний період ревальвації гривні до 26,5 за долар закінчиться, і до кінця року курс буде 30 – 32». Якщо прогнози виправдаються, то співвідношення державного боргу до ВВП збільшиться на 6 – 8%, і буде складати практично 100% ВВП України на поточний рік.

Не слід забувати, що для Української економіки існує небезпека у тому, що як у цьому, так і у наступному роках Україна має виплачувати суттєві суми боргів за попередніми запозиченнями. Фахівці вважають, що цього року на обслуговування боргу буде витрачено 5% ВВП, а у наступні це може скласти 10%.

Ми знову стоїмо на порозі проведення переговорів щодо реструктуризації зовнішнього боргу, якщо з цим зволікати, то до кінця року це може призвести до дефолту.

Якщо ми дійдемо до дефолту, то це суттєво вдарить по громадянам, адже дефолт взаємопов'язаний з девальвацією.

А девальвація – це суттєве ослаблення банківської системи, що викличе необхідність докапіталізації банків, які мають «проблемні» кредити, які сьогодні складають 55% від усіх активів банківської системи і мають тенденцію до збільшення.

Докапіталізація – це витрати бюджету і випуск облігацій внутрішньої державної позики. Це впливатиме на динаміку девальвації обмінного курсу та інфляції, що стане причиною зростання цін.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон