Херсонська облрада ініціює розширення переліку безкоштовних обстежень

Як відомо, за ініціативи Херсонської обласної ради, починаючи з 1 грудня 2016 року, в обласних закладах охорони здоров'я проводиться безкоштовна медична діагностика за направленням лікаря.

Управління розвитку об'єктів спільної власності територіальних громад області Херсонської обласної ради з перших днів оцінює умови та стан виконання програми, а також аналізує використання коштів, виділених з обласного бюджету на безкоштовну діагностику.

З метою контролю спеціалісти Управління постійно відвідують обласні медичні заклади, контролюють розповсюдження інформаційних оголошень та особисто проводять роз'яснення серед пацієнтів щодо впровадження програми та спектру безкоштовних напрямків діагностики.

За час дії програми Управлінням було встановлено повільне використання коштів, виділених з обласного бюджету на безкоштовні аналізи. А деякі медичні заклади взагалі не використали кошти у зв'язку з проведенням тендерних процедур.

Так, станом на 1 травня 2017 року використано лише 1918,0 тис. грн (1338,2 тис. грн у грудні-січні (100% до плану) та 579,8 тис. грн у лютому-квітні (11,3 % до плану)). Залишок коштів складає 4527,2 тис. гривень.

У зв'язку з цим, з метою ефективного використання коштів, виділених на безкоштовну первинну діагностику, Херсонською обласною радою було проведено наради з Департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації та головними лікарями обласних лікувально-профілактичних закладів, за результатами яких вирішено розширити перелік медичних обстежень.

Зокрема до переліку безкоштовних аналізів запропоновано додати: біохімічний аналіз крові, аналіз крові на вірусні гепатити, електрокардіографія, мамографія молочних залоз та МСКТ з контрастом.

Після остаточного узгодження Департаментом охорони здоров'я облдержадміністрації вищезазначеного переліку можливо буде скористатися новими безкоштовними послугами.

Анжела ГОЖА

P.S. Нагадуємо: у рамках програми мешканці міста та області мають можливість безкоштовно здати загальний аналіз крові та аналіз крові на цукор, аналіз сечі, а також пройти рентгенографічне обстеження грудної клітини та ультразвукову діагностику (дослідження органів черевної порожнини, сечового міхура, малого тазу (жінки – трансабдомінальним методом), простати (чоловіки).

Безкоштовна діагностика діє лише ЗА НАПРАВЛЕННЯМ ЛІКАРЯ!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон