На Херсонщині стартувала мала приватизація

Регіональне відділення Фонду держмайна України розпродує "з молотка" нерухомість та майно, яке свого часу з різних причин (здебільшого через недосконале тодішнє законодавство) не ввійшло до статутного фонду акціонованих державних підприємств.

Усе це дуже проблемне майно - напівзруйновані склади, теплоходи без двигунів, шматки закинутих тепломагістралей, і навіть відтинки доріг. Здавалося б, продати такий непотріб мало реально, бо не буде охочих. Аж ні: перший об'єкт вже реалізували!

"Чарівники" з регіонального відділення ФДМУ примудрилися виручити тридцять тисяч гривень до державного бюджету за справжні руїни - колишнє пожежне депо елеватора біля села Львово Бериславського району.

Після приватизації підприємства ПАТ "Бериславський елеватор" депо залишилося нічийним і потихеньку розвалювалося. Використати його за прямим призначенням було неможливо, оскільки сучасні автоцистерни сюди просто не вміщувалися через більші габарити.

Тож споруда з саману протягом п'ятнадцяти років вкрилася тріщинами, поіржавілі ворота впали, дах знесло буревієм. Тепер навіть будматеріали з такої споруди були б негодящі -- їх ні для чого не використати. І тим не менш, фахівці Фонду держмайна України умовили власників елеватора викупити нікому не потрібну нерухомість -- просто для того, аби її знести, та звільнити земельну ділянку для інших господарських потреб.

Причому реалізація пожежного депо - тільки початок. Заступник начальника регіонального відділення ФДМУ Наталя Дудченко каже, що на черзі - ще десять об'єктів вартістю від 7 до 345 тисяч гривень. Це й ті ж склади сільськогосподарських підприємств, і трубопроводи.

Найдорожчий лот - корпус теплохода "Восход-12" без двигуна, що чи не два десятиліття відстоюється на березі Карантинного острову у Херсоні. Аукціони з продажу такого майна запланували на травень - липень нинішнього року. Причому щодо кожного лоту довелося добре попрацювати: провести його оцінку та пошук балансоутримувача. А це часом займало довгі місяці.

Загалом у рамках малої приватизації на Херсонщині збираються виставити на торги 231 об'єкт. Якщо всі вони будуть продані, державна скарбничка може поповнитися сумою від чотирьохсот до п'ятисот тисяч гривень, прогнозує Наталя Дудченко. Питання тільки в тому, щоб знайти платоспроможних покупців.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон