Херсон «відзначив» Першотравень протистоянням

Сьогодні, 1 Травня, у Міжнародної День солідарності трудящих, Всеукраїнський союз жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України» провів мітинг «Захистимо наші права».Їм намагалися зашкодити невідомі «активісти»

На захід зібралися жінки херсонської міської, районних організації союзу жінок-трудівниць, пересічні херсонці.

Вони говорили про зростання цін та тарифів, про відсутність достойної роботи для молоді, висловили незадоволення якістю медичного обслуговування, підвищенням цін та тарифів. Жінки вимагають від влади більш рішучі кроки у боротьбі із корупцією.

Катерина Самойлик, народний депутат п'яти скликань, лауреат премії «Народна довіра», звання «Людина честі та обов'язку», лідер Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України» заявила:

«Ми просто не можемо мовчати, адже жінки завжди були попереду у боротьбі за соціальні права, за майбутнє своїх сімей, дітей. Ми бачимо, що Україна, нажаль, попереду за всіма негативними показниками: по дитячому і дорослому алкоголізму; по боргам перед МВФ, Світовим банком; по кількості ув'язнених, по ряду страшних захворювань, таких, як туберкульоз.

Проте, в таких важливих показниках, як розвиток економіки країни, рівень медицини, дотримання норм свободи слова, економічних свобод, прозорості та простоти сплати податків ми пасемо задніх, гірше за всіх ми також боремося із корупцією. Все це змушує нас звертати увагу влади на наші вимоги, на рівень життя людей, на низькі соціальні стандарти в країні.

Саме тому для мене незрозуміло, чому наш мирний протест, законні вимоги налякали владу так, що херсонський виконком подав судовий позов, щоб заборонити нашій жіночій організації провести першотравневий мітинг.

Херсонська мерія нас практично звинуватила у намірах дестабілізації ситуації, що не є правдою та ображає і мене, і всю нашу організацію, яка більше 25 років працює на благо нашого суспільства, нашої країни. Проте, навіть такі позови та прямі погрози нас не зупинять у боротьбі за права людей».

Дійсно, напередодні мітингу, 28 квітня, у суді розглядався позов Херсонського виконкому щодо заборони проведення заходу, проте суд, відхиливши позов, відзначив, що Конституція та законодавство України надають право українцям на свободу мирних зібрань та вільне вираження своїх поглядів. Так, суд право надав на проведення мітингу, а от захищати це право міська влада не стала.

Та, незважаючи на прямі погрози і досить сильний спротив, захід, анонсований жіночим союзом, відбувся, його учасники вимагали не підвищувати пенсійний вік, створювати робочі місця для молоді, припинити руйнувати українську медицину, відновити соціальні програм, які стосуються допомоги багатодітним родинам, дітям-сиротам, ветеранам та інвалідам.

Окрім членів заявленої організації, до Могили Невідомого солдата, де й був запланований захід, пришли й «молодики міцної статури», деякі з них були у балаклавах, с очевидною метою: зірвати мітинг. Вони вигукували гасла, провокували жінок, навіть кинули димову шашку.

Незважаючи навіть на присутність поліції, молодики, що гуртувалися навколо «Вічного вогню», постійно намагалися влаштувати бійку, обшукували деяких учасників заходу, а двох з них було жорстоко побито, наразі вони знаходяться у лікарні.

Ці молоді люди, які відмовлялися, до речі, представлятися, заявляючи, що вони «просто активісти» намагалися також завадити учасникам мітингу покласти квіти біля Вічного вогню.

Тетяна САФОНОВА

Нагадаємо, що свято Першотравня має довгу і багату історію. У 1886 році 1 травня американські робітники вийшли на вулиці Чикаго з вимогою 8-годинного робочого дня. В середині XIX століття, з ростом виробництва, все більше людей в індустріальних країнах покидали села і переїжджали в місто, де влаштовувалися працювати на фабрики і заводи.

Робочий день трудящих за вирахуванням трьох перерв для прийому їжі тривав 12-15 годин без вихідних. І першою вимогою людей було скорочення робочого дня. Тоді, 131 рік тому, мирна демонстрація закінчилася кривавою драмою, багатьох демонстрантів поліція жорстоко побила, кілька робітників загинули.

А через три роки було вирішено оголосити 1 Травня Міжнародним днем солідарності трудящих. Першою відзначила цей день в 1890-му році Польща, надалі його стали святкувати в США, Франції, Україні інших країнах Європи. Сьогодні свято на державному рівні відзначають практично по всьому світу, цей день став символом прогресу, мирної праці, боротьби за права людей праці.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон