Студенти зі всієї України вирішували, як боротимуться з корупцією у свої вишах

Сьогодні у Херсонській облдержадміністрації відкрився всеукраїнський студентський захід «Стратегічна сесія Студентського антикорупційного агентства».

Представники студентської спільноти зі всієї України зібралися у Херсоні, щоб поділитися напрацюваннями та обмінятися досвідом, отримати знання, які допоможуть в подальшому працювати та вирішувати проблемні питання, що постають перед територіальними відділеннями під час роботи, а також затвердити план роботи осередків на перспективу, – наголосив, відкриваючи сесію, голова ГО «Молодіжна антикорупційна агенція» Микита Андрєєв.

Учасників заходу привітав народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань освіти та науки Олександр Співаковський.

Корупція, за його словами, є однією з головних причин стагнації вищої освіти в України, робить її неконкурентоспроможною. В умовах, коли в світі так стрімко розвиваються медіа-технології та зникають мовні бар'єри, це може взагалі призвести до самознищення системи вищої освіти як такої. Адже зовсім скоро можна буде навчатися, не виходячи з дому в рідному Миколаєві чи Херсоні.

«За таких умов українська вища освіта не виживе, за винятком, можливо, 3-4-5 брендових університетів. Але це означає, що і в світовому розподілі праці Україна буде займати останні місця», – пояснив О.Співаковський.

Дуже важливо, на його думку, змінити ментальність українського студентства. Молодь має усвідомити, що приходить до вищих навчальних закладів не за дипломом, а за власною капіталізацією. Студенти повинні бути зацікавленими в тому, щоб отримати від викладачів необхідні знання і компетенції.

«Та насамперед потрібно подолати рабську психологію, яка, на жаль, є, особливо — в регіональних вишах. Це є дуже велика проблема», – наголосив нардеп.

За його словами, потрібно створювати критичну масу небайдужих студентів, щоб в кожному виші були свої «кейси боротьби» з корупцією.

Проте лише зусиллями студентства викорінити корупцію в українських вишах, зрозуміло, неможливо. Ефективним інструментом в цьому сенсі повинно стати Національне агентство з якості вищої освіти. Олександр Співаковський розповів громадським активістам про щойно поданий групою народних депутатів законопроект, який дозволить створити нову модель цієї незалежної інституції.

«Система повинна працювати так, щоб не залежати від того, хто з ким у яких стосунках. Новий законопроект буде мотивувати студентів, викладачів, університети на те, щоб на ринку освітніх послуг не було лузерів. І це один із інструментів боротьби з корупцією», – сказав він.

Олександр Співаковський побажав учасникам антикорупційного заходу плідно попрацювати, щоб створити конкретну програму боротьби з негідним явищем, а також «набрати критичну масу активної молоді, щоб змінювати середовище навколо себе на краще».

«Будьте пасіонарними, бо тільки пасіонарні люди змінюють систему і розвиток людської цивілізації. Бажаю вам успіхів. А я як представник профільного парламентського комітету обіцяю максимально допомагати, щоб разом ми змінили нашу систему освіти на краще. Щоб українські студенти отримували якісну, ефективну вищу освіту на теренах України», – побажав він.

Учасників всеукраїнського заходу також тепло привітали керівник апарату Херсонської ОДА Володимир Клюцевський, начальник обласного управління освіти, науки та молоді Євген Криницький, ректор Херсонського державного університету Василь Стратонов.

Прес-служба народного депутата Олександра Співаковського

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон