На круглому столі у Херсонській облдержадміністрації керівники підприємств з Херсона, Берислава, Скадовська повідомили про втрати ринку та зменшення замовлень, які сягають десяти відсотків і більше. Їх перехоплюють виробники з Одеської, Миколаївської та навіть Дніпропетровської областей, які пропонують свою продукцію за відверто демпінговими цінами.
І виграють торги, бо лікарні, школи та дитсадки рахують кожну копійчину, яку витрачають на придбання продуктів. Але діти та хворі через це змушені будуть їсти хліб, який дорогою у двісті-триста кілометрів зі свіжого перетворюється на черствий.
Тож пекарі Херсонщини (а в краї працюють 57 борошномельних та хлібозаводів, що виробляють майже 75 тисяч тонн продукції на рік) поставили владі вимогу: організатори тендерів мають встановити чіткі умови, скільки часу повинно пройти для доправлення випічки від виробника до кінцевого споживача. І він має обраховуватися хвилинами, а не годинами.
В інших регіонах України, до речі, пропозиції "далеких" постачальників на торгах саме з цієї причини і відхиляють - незалежно від ціни, випічка "другої свіжості" бути не повинна.