На Херсонщині запозичили ідею у древніх китайців

Нові можливості для економії бюджетних коштів знаходять сільські громади на Херсонщині.

У селі Станіслав Білозерського району області згадали, що все нове — це добре забуте старе.

Місцеві умільці змонтували в тутешньому Будинку культури систему опалення, яку практикували ще древні китайці.

Відтепер твердопаливний котел у БК нагріває не воду в батареях, а повітря в розгалуженій системі повітряпроводів.

У системі ще й встановили заглушки, що дають змогу не подавати тепле повітря до тих приміщень, які обігрівати не потрібно (до речі, така система цілком успішно працювала у збудованому ще до революції особняку Херсонської міської думи, де нині розташовується художній музей).

Отже, для опалення БК тепер вистачає навіть не пелетів чи брикетів, а навіть опалого листя чи соломи — їх у навколишніх полях улітку та восени не бракує.

А на модернізацію системи опалення вистачило лише трьохсот тисяч гривень, які спільно «нашкребли» в районному та сільському бюджетах. І в Станіславі не мають сумніву, що інвестиції швидко окупляться за рахунок економії на дорогому вугіллі чи електроенергії.

Але істотно економити часом дозволяють не тільки енергоощадні технології, а й вдалі управлінські рішення.

Скажімо, в селищі Любимівка Каховського району Херсонщини місцева рада на прохання земляків вирішила відкрити комунальну аптеку, щоб та могла конкурувати з приватниками, котрі часом завищують ціни на фармацевтичну продукцію. Та будівництво об'єкта потребувало б чимало часу і грошей.

Тому її вирішили прихистити у двоповерховій будівлі самої селищної ради. Це буде й швидше, й дешевше: ремонт приміщення під аптеку включно із проектно-кошторисною документацією коштуватиме аж ніяк не мільйони, а лише п'ятнадцять тисяч гривень.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон