У Херсоні відбулася презентація великих писанок

Сьогодні на галявинці перед обласним Центром народної творчості відбулася презентація робіт майстрів народного мистецтва та художників Херсонщини– учасників проекту «585 художників» на Всеукраїнському Фестивалі писанки - 2017 у Києві.

Херсонці мали можливість на власні очі побачити гарні 90-сантиметрові макети писанок, які розписали кращі майстри та художники нашого краю для київського фестивалю.

Всього на імпровізованій виставці були представлені 7 робіт, кожна з яких – це окремий світ, створений фантазією художника.

Ось це робота найменшої учасниці, якій тільки 8 років, - Марії Калабурдіної. Називається вона «Край мого дитинства». Марія дуже творча дитина, вона відвідує гурток «Українська глиняна іграшка». Свою писанку дівчинка розписувала разом з мамою, яка теж любить малювати. На створення саме такого арт-об'єкту Марію надихнула краса рідного краю.

Цю писанку для участі у київскьому фестивалі надала Олена Селезньова. Разом з чоловіком Олена займається гончарством, художньою керамікою, також вони беруть участь у конкурсах та фестивалях. Назва роботи майстрині – «Яйце-райце». Тут головні герої: тварини, рослини, стилізована людина. Ця робота про життя – вічне, квітуче.

Арт-об'єкт «Писанковий дивоквіт» - це творіння рук Інни Красновської – майстрині декоративного розпису, кандидата у члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України. У цій роботі багато символів, які презентуют писанку як код нації. До речі, минулого року інша робота Інни Красновської теж брала участь у Всеукраїнському Фестивалі писанки і увійшла до сотні найкращих!

Автор писанки «Рукоділля» – Наталія Зарічна – методист образотворчого декоративно-ужиткового мистецтва Херсонського областного центру народної творчості. Червоний колір роботи у поєднанні з квітами символізує радість життя та народження нового.

Це робота Олександри Паранченко. Називається вона «Чар-дерево» і має багато єтнічних елементів. Ідея полягає в тому, що життя виростає з маленького зернятка та перетворюється в дерево.

Наступні три арт-обєкти вже не такі традиційні як попередні. Це роботи сучасних художників, які вирішили розписати писанки трохи інакше, відійшовши від канонів народного мистецтва.

Перша з таких писанок – «Приглядайтесь до людей» Єлизавети Шваб. Молода художниця закликає своєю роботою більше приглядатися до людей, а не до екранів своїх гаджетів.

Ще одна робота, яка досить сучасна та незвичайна, носить назву «Один гріх на всіх». Її автор – Анастасія Чибіцева. Коцепт такої писанки – роздуми над сутністю життя, поганий вчинок окремої людини впливає на енергетику Всесвіту в цілому.

І на останок, писанка молодого художника – Нікіти Гришко. Вона називається «Синто». Хлопець працює у реанімаційному відділенні Областної дитячої лікарні, а малювання – це його хоббі. Чому так називається писанка художника? Річ у тім, що йому дуже сподобалося синтоїстське святкування зарождення світу, яке святкується в Японії. За канонами цієї релігії світ зародився із безлічі стрічок, які прагнули до центру, а центрі було світло.

На презентації арт-обєктів, окрім художників-учасників Всеукраїнського фестивалю писанок, херсонців, були присутні і перший заступник голови обласної державної адміністрації Валентина Іванівна Січова, а також начальник Херсонського областного управління культури Світлана Віталіївна Думинська. Вони побажали майстрам успіхів та перемоги у фестивалі.

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон