Грецька «Еллада» на культурному полі Херсона

Вчора, 24 березня Херсонське міське товариство греків «Еллада» та учні 16-ї гімназії провели заходи, присвячені героїчним сторінкам грецького минулого на Херсонщині,відчайдушній боротьбі грецького народу за незалежність та свободу.

Грецька історія Херсона – це сама назва нашого міста на честь грецького Херсонесу, його планування, старовинне Грецьке передмістя та багато інших пам'яток, історичних аспектів та характерних рис, які склали культурно-мистецький фундамент сучасного Херсону.

Це і перший величний храм нашого міста від часів його заснування, унікальна Греко-Софіївський собор (освячений у 1780 р.), який заснували греки – переселенці з острова Хіос.

Зранку православні херсонські греки відвідали в Греко-Софіївському соборі службу Божу, частина якої була проведена грецькою мовою. Цей історичний храм був побудований переселенцями з Греції невдовзі після заснування Херсона.

Потім відвідали виставку «Степова Еллада» в Херсонському краєзнавчому музеї, де науковий співробітник музею Андрій Лопушинський, який вів екскурсію, майстерно представивши учасникам заходу мальовничий, дивовижний, чарівний світ античних старожитностей Херсонського краю.

Відбулася надзвичайно цікава подорож у минуле по пам'ятних місцях давньогрецької історії, насиченої славетними подіями та фігурами легендарних героїв - Ахіллеса, чим ім'ям греки називали чи то Тендрівську, чи то Кінбурську косу (так званий «Ахіллов біг»), Геракла, який згідно переказаної Геродотом легенди, в гирлі р.Борисфен (Дніпро), в лісному урочищі Гілея, в глибокій печері, у союзі зі змієногою богинею став отцем Скіфів. Згадували й найбільш великий з відомих науці та знайдений на Херсонщині «скіфський казан». Згадували сумну й трагічну долю скіфського царя Скіла, мати якого була гречанкою.

Відвідувачі зацікавилися грецькими прикрасами, реконструкціями давньогрецького одягу з експозиції музею, керамікою та предметами побуту - навчилися відрізняти побутовий кухонний посуд від ритуального.

Голова Херсонського міського товариства греків «Еллада» Звездина Сарибекова відзначила, що історичне давньогрецьке минуле нашого краю є прекрасним освітньо -культурним полем для виховання української молоді.

Грецька ж історія нового часу із її прагненням до незалежності, цінності свободи дає всім нам чимало яскравих та надзвичайно актуальних, повчальних прикладів.

Георгій БЯНОВ
ГО «Таврійський діалог»

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон