Як на Херсонщині бюджет пиляють

Про астрономічні суми збитків, завданих місту Олешки внаслідок системних порушень закупівель товарів та послуг міською владою, йшлося під час прес-конференції, на якій були оприлюднені результати роботи тимчасової депутатської контрольної комісії з контролю за діяльністю виконавчого комітету Олешківської міської ради.

Про виявлені факти зловживань уже розповідала наша газета в № 11 за 08.03.2017 р. у статті «Расплата за расследование».

Під час прес-конференції члени комісії, депутати Олешківської міськради повідомили, що матеріали за фактом перевірки передали до правоохоронних органів, оскільки обсяги вочевидь відмитих бюджетних коштів вражають.

Приміром, завищені в 5 разів (!) ціни при закупівлі ліхтарів у рамках реконструкції вуличного освітлення в місті могли б повністю закрити потребу в освітленні всіх Олешок, а не окремих вулиць. Натомість ліхтар, який коштує до 2 тисяч гривень, обійшовся місцевому бюджету в понад 10 тисяч.

Відсутність документації на освітлювальні пристрої, паспортів на вироби, гарантійної документації, сертифікатів відповідності тільки підтверджує те, що їх реальна ціна не відповідає закупівельній, під­креслив голова тимчасової депутатської комісії Роман Мельников.

З його слів, з місь­кого бюджету щедро заплатили навіть за нібито встановлення нових опор (по 4100 грн. за кожну), яким насправді вже по два десятки років. А примітивні копійчані антивандальні кільця на них обійшлися платникам податків у понад 5 тисяч гривень кожне. Таким чином, зі слів Романа Мельникова, кожна освітлювальна опора в зборі коштувала місту 21 тисячу гривень. При тому, що самі стовпи ніхто не міняв.

Приголомшливими були й інші факти безбожного роз­тринькування місцевого бюджету, обсяги якого можуть конкурувати з великими містами. Про віртуальну чистку русла річки приватною фірмою за 100 тисяч гривень без узгоджень, технагляду, та ще й на території, яка не входить до меж міста, розповів голова постійної депутатської комісії з питань депутатської діяльності, етики, законності та правопорядку, член тимчасової контрольної комісії Василь Паламарчук.

З його слів, подібна безконтрольність та безкар­ність надихає міського голову Дмитра Воронова на нові порушення. Про незаконне необ­грунтоване повернення нібито різниці в тарифах приватній структурі ТОВ «Комунхоз» у розмірі 1 636 131 грн. розпо­вів голова постійної депутат­ської комісії з планування бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, член тимчасової контрольної комісії Костянтин Золотаревський.

Через те, що мовчить громадськість, на все закривають очі депутати, які мали б нести колегіальну відповідальність, та не поспішають давати оцінки зловживанням правоохоронні органи, міська влада дозволяє собі й надалі вимальо­вувати тіньові схеми виведення бюджетних коштів, підкреслив Роман Мельников.

«Найцинічнішим є те, що все це прикривається війною і кимось видається за провокації, що, викриваючи факти каз­нокрадства, ми буцімто розхитуємо човна в прикордон­ному регіоні,— говорить голова комісії. — Благо, що згідно з порушеною карною справою нарешті триває вилучення документів щодо ліхтаревої теми і діям винних у роз­краданні бюджетних коштів буде надана правова оцінка. Адже цьогоріч на освітлення міста ви­ділено ще 2,5 млн. гривень, які, цілком імовірно, знову осядуть у кишенях».

Олена НЕЧИПУРЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон