На Херсонщині в «оренду» брали людей

Принципово нову для України схему використання працівників виявили податківці Херсонщини.

Усе почалося з того, що рейдові групи з числа службовців органів місцевого самоврядування у Херсоні та Голій Пристані відшукали десять приватних фірм і підприємств, де продавці, водії маршрутних автобусів, механізатори не укладали звичайних трудових договорів або ж контрактів. Натомість роботодавці показували якісь договори аутстафінгу на доказ того, що персонал узяли в оренду.

Учасники рейдів не змогли до пуття з'ясувати, з чим той аутстафінг їдять. І покликали на допомогу експертів із Головного управління Державної фіскальної служби в Херсонській області.

Перевірки ГУ ДФС і дали змогу зробити прозорою досить каламутну технологію «майже законного» дурисвітства. Аутстафінг по-херсонськи полягав у тому, що персонал для виконання конкретної і цілком реальної роботи наймав не сам працедавець, а фірма-нерезидент через посередника-провайдера у обласному центрі.

І оскільки нерезидент був зареєстрований у далекому офшорному раю (аж на Віргінських островах), то дотримуватися українського трудового законодавства не збирався. Здаючи «своїх» працівників в оренду нашим бізнесменам, він нібито дозволяв їм сплачувати за роботу не мінімальні 3200 гривень на місяць, а значно менше — від 1600 до 2500 гривень.

Але при цьому фактично винагороду за працю видавали в знайомих усім тіньовим ділкам конвертах. І з неї до місцевих скарбничок, звичайно ж, ані битого шеляга податку з доходів фізичних осіб не надходило. Як не надходив військовий збір та єдиний соціальний внесок. Тобто з одного працівника бюджет втрачав щонайменше 1328 гривень на місяць. А коли взяти до уваги, що аутстаферів були сотні і схема діяла понад півроку, то й втрати обраховуються мільйонами.

Нині податківці та поліція встановлюють, хто саме стояв за масштабною оборудкою (до речі, вона поширюється й по інших регіонах України). Та більше від неї постраждала не регіональна економіка, а самі ж «орендовані» робітники.

— Аутстафери до пуття не зрозуміли, і роботодавці їм не розтовкмачили, що вони набули статусу отримувачів доходів із-за кордону. А вони оподатковуються з розрахунку вісімнадцяти відсотків від загальної суми. Той же військовий збір також ніхто не скасовував, — пояснює начальник Головного управління ДФС Херсонщини Ігор Клим. — Крім того, перевіримо, чи не отримували вони житлові та інші субсидії як безробітні, котрі не мають інших джерел для існування. В цьому разі субсидії доведеться повернути, та ще й штраф сплатити.

Відповідно до статті 170 Податкового кодексу України, сума доходів, нарахованих з іноземного джерела, включається до загального річного оподаткованого доходу платника. І він зобов'язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. А що таке, власне, аутстафінг у цивілізованому розумінні екзотичного для наших співвітчизників терміна?

Все просто — власник виробничого чи торговельного підприємства виводить за штат групу працівників, і їх наймає у штат компанія-провайдер. За свою працю вони також справно отримують винагороду, але без премій чи бонусів за програмами соціальної лояльності. Таким чином, наймач зменшує витрати на робочу силу, але не скорочує випуск продукції. Проте за будь-яких обставин і аутстафери, і «орендарі» трудових ресурсів не сплачують працівникам зарплатню, нижчу за мінімалку, як це придумали кмітливі херсонські бізнесмени.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

На знімку: начальник ГУ ДФС Херсонщини Ігор Клим.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон