На Херсонщині допомагають оговтатися після війни

Понад дві сотні звернень про допомогу за рік своєї роботи отримали активісти благодійних організацій "Фонд милосердя та здоров'я" й "Джерело життя"в рамках проекту щодо надання правової та психологічної допомоги постраждалим від конфлікту на сході країни.

Спеціалісти також безпосередньо працювали з внутрішньо переміщеними особами у Генічеському, Чаплинському, Каланчацькому, Голо­пристанському, Каховському районах та місті Новій Каховці. Тому вони достеменно знають, що хвилює таких людей та чим можна допомогти.

— Основна проблема переселенців в районах області — це житло, — розповідає провідний юрист БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк. — Сплатити за комунальні послуги в зимовий період дуже складно, маючи такі незначні доходи. Оформити субсидію також не вдається, бо біль­шість переселенців прожи­вають в орендованих квартирах.

Господарі ж квадратних метрів укладати відповідні угоди, необхідні для оформлення державної допомоги, відмовляються. Це змушує деяких переселенців їхати додому, тим самим піддаючи своє життя і здоров'я небезпеці. Втім, багатьом просто нікуди повертатися, бо їхній населений пункт в результаті бойових дій практично зруйнували. А жити у родичів чи знайомих — це не вихід.

За словами правозахисниці, немало питань виникає і з приводу компенсацій за зруйноване житло. Особливо це стосується кредитного майна та іпотек. Звісно, банки йдуть назустріч і пропонують реструктуризацію. Втім, люди змушені сплачувати кошти фінустановам за об'єкти, яких фактично немає.

— На наш погляд, держава повинна створити орган, який би займався оцінкою постраждалого від війни майна, — переконує Олена Старюк. — Відкритим залишається і питання компенсації. Навіть для звернення в суд необхідно оцінити масштаби збитків. Все це — дуже довга процедура. А облаштовуватися на новому місці людям потрібно вже зараз. Тим паче, що навіть невеликі за розміром соцвиплати іноді затримують. Був навіть випадок, коли належні людям гроші не надходили протягом 2 місяців.

Не краща ситуація і у питаннях, пов'язаних з психологічною допомогою. Адже люди, тікаючи від війни, залишили нажите власною працею і тепер змушені починати все заново.

— Основна загроза для пере­селенців — депресія, — ділиться досвідом психолог БО «Дже­рело життя» Андрій Калита. — Не всі швидко можуть пристосуватися до нових умов. Крім того, часто ситуація ускладнюється непорозуміннями у сім'ї. Наприклад, якщо хтось із членів родини відмовився залишати домівку, а інші переїхали на Херсонщину.

Андрій Калита також зазначає, що у відвіданих ним районах внутрішньо переміщені особи по-різному поводяться. Є випадки, коли люди охоче йдуть на контакт. Втім, почасти доводиться спостерігати протилежну ситуацію. Взагалі ж говорить, що переселенці схильні не довіряти тому, що тут хтось хоче їм допомогти. Іноді така надмірна обережність призводить до конфліктів з місцевими жи­телями певного населеного пункту.

Спеціалісти також відводять значну роль у питаннях інтеграції переміщених осіб органам державної влади. Адже там, де працюють з людьми, вони значно активніше погоджуються на правову, а тим паче, психологічну допомогу.

— Досить нестандартна ситуація була у Генічеському районі в жовтні 2016-го, — згадує Андрій Калита. — Там на заздалегідь заплановану зустріч з нами не прийшло жодної людини. Потім виявилося, що просто ніхто не повідомив про наш візит, хоча зробити це мало управління соцзахисту РДА. Напевно, влада таким чином хотіла продемонструвати, що в районі немає проблем.

А насправді з Генічеська люди на нашу «гарячу» лінію часто телефонують і з дуже серйозними питаннями. Протилежна ситуація у Чаплинському районі. Там місцеві жителі допомагають таким людям, а працівники сфери соцзахисту кожного мало не в обличчя знають і завжди реагують на будь-яке прохання. Також добре працюють від­повідні органи у Каланчаку.

Спеціалісти впевнені, що на Херсонщині деякі проблеми переселенців поки що ніяк не проявляють себе. Бо багато з них відразу не звертаються по допомогу. Втім, колись таки доведеться знайти відповіді на деякі різкі запитання. Наразі ж активісти працюють над створенням мережі у районах, яка передбачає підготовку людей, здатних надавати психологічну допомогу співвітчизникам. До слова, в контексті України — це єдина така ініціатива.

Ольга ЮЩЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон