Електронного «мисливця на терористів» створюють у Херсоні

Прилад, який не має аналогів у світі, розробляє колектив студентів та науковців Херсонського національного технічного університету.

Це — комп'ютерне «око» із підключеними до нього камерами. Аналізуючи зображення з них та порівнюючи його із власною базою даних, комплекс оперативно визначатиме психоемоційний стан людей у натовпі.

І зможе вирізнити агресивний настрій чи відстороненість від усього світу, характерну для шахіда-терориста, готового вчинити теракт навіть ціною власного життя.

Визначивши таку особу, електронний аналітик протягом однієї-двох секунд подасть тривожний сигнал про її появу поліцейським або спецпризначенцям з підрозділу антитерору. Після чого вони зможуть вжити термінових заходів для перевірки та (в разі потреби) знешкодження ймовірного злочинця.

Ідея, що визріла на факультеті кібернетики та системної інженерії ХНТУ, настільки зацікавила експертів програми Mіcrosoft Azure Research Award, що компанія «Mіcrosoft» виділила для реалізації проекту грант у сумі п'ять тисяч доларів США.

На ці кошти у ХНТУ придбають ліцензоване програмне забезпечення для використання під час роботи над створенням приладу.

Керівник колективу розробників, кандидат технічних наук Всеволод Новіков каже, що її сподіваються завершити протягом року.

І надалі такий електронний аналітик стане у пригоді, насамперед, вітчизняним правоохоронцям під час масових заходів, чергування в аеропортах та на контрольних пунктах в'їзду-виїзду на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, а також на блокпостах у зоні АТО.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон