Що треба знати херсонцям про другу седмицю Великого посту

Піст – це насамперед повне очищення душі шляхом викорінення згубних проявів (брехні, лихослів'я, поганих думок)і зажерливість чеснот, і тільки потім очищення тіла згідно з приписами суворого посту.

Великий піст у житті кожного віруючого займає значний період, і не тільки тому, що його тривалість становить 48 днів. Значимість Божого Великого посту полягає у його основній меті – підготувати і очистити духовно мирянина до зустрічі величного і світлого свята – Великодня.

Нагадаємо, що загальна тривалість Великого посту становить 48 календарних днів, з яких:

40 днів – чотиридесятниця (пост в честь посту Спасителя);

2 дні – Лазарева Субота і Вербна Неділя;

6 днів – Страсна седмиця.

Вважалося, що у цей час не тільки природа, але й все живе прокидається від зими, так само і людина «пробуджується» і «розквітає» духовно.

Помилково вважається, що під час посту потрібно лише правильно харчуватися, виключивши з свого щоденного раціону м'ясо, молочні продукти і яйця. Це у корені не вірно.

Піст – це насамперед повне очищення душі шляхом викорінення згубних проявів (брехні, лихослів'я, поганих думок), і тільки потім очищення тіла відповідно до приписів суворого посту.

Друга седмиця Великого Посту 2017 – з 6 по 12 березня

У другу неділю Великого посту звершується пам'ять св. Григорія Палами, який жив у ХІV ст. Згідно з православною вірою він навчав, що за подвиг посту і молитви Господь осяває віруючих благодатним.

Своїм світлом, яким сяяв Господь на Фаворі. З тієї причини, що св. Григорій розкрив учення про силу посту та молитви й установлено святкування його пам'яті у другу неділю Великого посту. Також цієї неділі відбудеться згадування пам'яті усіх преподобних Печерських.

Як харчуватися? Щодо харчування у другий тиждень Великого посту, то він нічим не відрізняється від першого тижня і всіх інших: понеділок, середа, п'ятниця – суха їжа, тобто харчування без масла (вода, хліб, варені овочі, фрукти, компот), один раз на день; вівторок, четвер – гаряча їжа без олії (овочі, крупи, гриби), один раз на день; субота, неділя – можна додати у раціон рослинну олію і трохи виноградного вина, їсти можна двічі на день.

Чи можна їсти рибу? Дуже спірне питання. Окремі представники Церкви вважають, що «заборона» вживати рибу і морепродукти це омана, адже у православної церкви на це є спростовна відповідь: «Хто ставить заборону щодо куштування риби – той зневажає святу віру в Спасителя на догоду Дияволу», – свідчить священне писання від Матвія (гол. 7:20).

З цього писання випливає, що вживати у їжу рибу не тільки можна, але й потрібно, адже риба є символом Христа, і «кожен вкушающий нею» проявляє тим самим своє духовне єднання зі Спасителем.

В цілому, православна церква схвалює прагнення віруючих очиститися тілом, але при цьому наголошує, що без духовного очищення утримання від їжі не є повноцінним виконанням приписів Великого посту.

Іншими словами, якщо людина буде обмежувати себе у їжі, але при цьому лаятися з ближнім, робити погані вчинки, тримати на когось зло, або погано думати, то це свого роду самообман і обман Церкви, а зовсім не дотримання посту.

ПІСНІ РЕЦЕПТИ:

Манник з апельсинами

Інгредієнти

Сік апельсиновий – 200 мл.

Цедра апельсина – 1 ч.л.

Сода – 1 ч.л.

Манна крупа – 1 скл. (на 250 мл.)

Борошно – 1,5 скл. (на 250 мл.)

Цукор – 1 скл. (на 250 мл.)

Олія – 0,5 скл. (на 250 мл.)

Технологія приготування

У мисці змішати апельсиновий сік, манну крупу, терту апельсинову цедру, олію, цукор і залишіть на 20 – 30 хвилин. Додайте соду, добре перемішайте.

Додайте поступово борошно, замісити тісто за консистенцією, як густа сметана.

Готове тісто викладіть у форму, яку попередньо змастіть олією і посипте манною крупою. Поставте випікатися у нагріту до 180 – 190 градусів духовку на 40 – 60 хвилин, до готовності.

Горохова каша з грибами в мультиварці

Інгредієнти

Горох – 1 скл. (на 250 мл.)

Вода – 500 мл.

Морква – 1 шт.

Цибуля – 1 шт.

Гриби шампіньйони – 200 г.

Технологія приготування. Горох помити і залити кип'ятком на 1 годину. Моркву почистити натерти на великій терці. Цибулю почистити і порізати півкільцями. Шампіньйони помити, порізати пластинками.

Включіть мультиварку у режимі «жарка» – обсмажте цибулю з морквою і грибами, добавивши трішки олії.

Додайте замочений горох, посоліть, поперчіть. Все ретельно перемішайте. Налийте воду, закрийте кришку мультиварки і перейдіть на режим «каша/крупа» на 30 хвилин.

Рулет з лаваша з грибами

Інгредієнти

Лаваш – 45х30 см 1 шт.

Гриби – 300 г.

Цибуля – 1 шт.

Морква – 1 шт.

Технологія приготування. Свіжі гриби, цибулю поріжте кубиками, моркву натріть на великій тертці.

Обсмажте гриби з морквою і цибулею на сковорідці з додаванням олії до готовності. Коли охолонуть, перетріть блендером до стану пюре.

Викладіть начиння на лаваш, заверніть у рулет. Рулет замотайте у харчову плівку і покласти у холодильник на 2 – 3 години.

Перед подачею на стіл, поріжте рулет на порційні шматки.

Смачного!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон