На Херсонщині весна вже кличе в поле

Кожен новий рік для сільгоспвиробників - це нове випробування. То тільки здається, що взимку селяни відпочивають...

Ні, відпочиває земля, щоб влітку та восени розродитися щедрим врожаєм, а селяни працюють - готують техніку, заготовляють насіння, пальне та добрива. І лише погода дозволить, треба буде виводити в поле техніку, не гаючи ні хвилини культивувати, підживлювати та сіяти ранні зернові. Адже гарний старт – міцний фундамент високих врожаїв.

Цьогорічна зима не надто охоче здає свої позиції. Все ж мине кілька днів - і весна на повну потужність вступить в свої права, розпочнуться споконвічні хліборобські клопоти. Що маємо сьогодні на нивах Горностаївщини, як перезимували посіви, чи готова техніка до виходу в поле – це та інше ми з'ясовували в начальника відділу агропромрозвитку Горностаївської райдержадміністрації Петра Черничка.

Нагадаємо, під урожай 2017 року посіяно озимих 21,7 тис. га, або 100% до прогнозованого, з поміж них озимої пшениці - 18,1 тис. га та озимого ячменю - 3,6 тис. га. Окрім того, на площі 3,2 тис. га посіяно озимий ріпак на зерно. Загалом підприємствами усіх форм власності озимі на зерно висіяні на площі, яка складає 33% від усієї землі, що перебуває в обробітку. На всіх площах сходи отримані стовідсотково.

"Сільгосппідприємства району встановили постійний контроль за станом перезимівлі озимих через відбір монолітів на відрощування, відповідно існуючої методики, - говорить Петро Черничко.

- Але нині аграрії занепокоєні тим, що під льодяною кіркою досить тривалий час знаходяться близько 15% посівів. Більш детальні висновки про стан озимих можна буде зробити після відновлення вегетації рослин".

За його інформацією, структура посівних площ підприємств усіх форм власності району передбачає посіяти 40,1 тис. га ярих культур. З-поміж них – 7250 гектарів ярих зернових. Крім того, прогнозується посіяти 19,1 тис. га соняшника, 9,8 тис. га сої та 1,2 тис. га гірчиці.

"Дбають хлібороби району і про якісне насіння, - розповідає начальник відділу агропромрозвитку. – Так, сільгосппідприємства заготовили 1239 тонн, тобто стовідсотково виконали план засипки посівного матеріалу ярих культур. Наразі господарники доводять його до посівних кондицій - проводять очищення та калібрування. Придбавають також насіння кукурудзи та соняшника".

Як відомо, для забезпечення гарного врожаю та якості отримуваного зерна, варто провести весняне позакореневе підживлення рослин мінеральними добривами як озимих, так і ярих культур.

Петро Черничко говорить, що за мінімальної потреби в мінеральних добривах 3 697 тонн, сільськогосподарські підприємства району мають 2 770 тонн, а це 75 % до потреби на проведення весняно-польових робіт.

Аграрії використали теплі лютневі дні для цієї роботи в полі, і станом на 20 лютого підживили озимі на площі 4 500 га, що складає 18 % до загальної площі. Також працюють над тим, аби придбати засоби захисту рослин та отримати санітарні паспорти для роботи з отрутохімікатами.

"Сільгоспвиробники практично завершили підготовку техніки для проведення весняно-польових робіт, - констатував очільник аграрної галузі району. - Маємо коефіцієнт готовності - 0,85. На полях працюватиме 754 трактори, 174 сівалки, 231 культиватор та інша сільськогосподарська техніка".

Слід зазначити, що аграрії почали застосовувати нульові та мінімальні технології вирощування сільськогосподарських культур, тому купують сівалки та техніку здатну впроваджувати енергозберігаючі технології. Лише 2016 року було придбано 50 одиниць сільсьгосптехніки на 74 763 тисяч гривень. Дизпаливом господарства забезпечені на 81% до потреби.

...Як бачимо хлібороби у повній готовності чекають весну. І коли кажуть, що вона буде непростою, досвідчені аграрії лише зітхають: а коли вона була простою? А ось наскільки вдало витримають іспит на хліборобське господарювання наші селяни, покаже врожай-2017.

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон