Херсонцям про правила трапези під час Великого посту

Пост за своїм визначенням – це сувора заборона або обмеження щодо вживання їжі або окремих продуктів таких як м'ясо або молочних продуктів.

Великий Піст це шлях до Світлого свята Великодня, через який віруючій людині необхідно пройти, тримаючи себе у строгості. Заборона накладається не тільки на вживання їжі. Так само забороняється проводити цей час у веселощах і втіхах.

Великий Піст – один з найсуворіших постів церковного календаря, він починається за сім тижнів до Великодня і складається з сорока днів (Четирехдесятниць) і тижня перед Великоднем (Страсної седмиці). Четирехдесятніца відзначається на честь того, що Ісус Христос постив у пустелі сорок днів, а Страсна седмиця – пам'ять про життя Христа у останні дні його життя, про Його розп'яття і воскресіння.

Великий піст у 2017 році – з 27 лютого до 15 квітня. У Великий Піст не рекомендується вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця, молоко. Однак, дозволено їсти рибу, але лише у свята. Вживання у їжу морепродуктів, таких як кальмари, креветки, мідії, не забороняється.

Втім, не варто забувати, що Великий Піст – це не православна дієта. Мета посту це не стільки очищення шлунку, скільки очищення душі людської.

Що ж стосується трапези, то відповідно до Церковному Статуту, існують деякі правила:

У перший і останній тиждень Великого Посту дотримуються особливо суворого посту. Виключаються м'ясні та молочні продукти (масло, сир, молоко), яйця. Тобто всі продукти тваринного походження.

Їсти можна тільки один раз на день, ввечері. По суботах і неділях дозволяється вживати їжу двічі на день: по обіді та ввечері.

У понеділок, середу і п'ятницю вживають їжу в холодному вигляді, без рослинного масла. По вівторках і п'ятницях дозволяється гаряча їжа без олії.

По суботах і неділях у їжу дозволяється додавати рослинне масло, так само дозволяється вживати виноградне вино (крім суботи Страсної седмиці).

У страсну п'ятницю (це остання п'ятниця Великого Посту) варто утриматися від їжі взагалі. У останню суботу багато тих, хто дотримуються посту, так само утримуються від їжі до настання Великодня.

Перший день посту – понеділок, вважається чистим, тому вимагає повного утримання від їжі.

У інший час: понеділок, середа, п'ятниця – сухояденіє (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – гаряча їжа без олії; субота, неділя – їжа з рослинним маслом. По святковим дням – можна їсти рибу.

З особливою суворістю тримають піст у першу і страсну седмиці.

Риба дозволяється на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня), у Лазареву суботу (8 квітня), у Вербну неділю (9 квітня).

Дозволяється рибна ікра.

У страсну п'ятницю (14 квітня) не можна вживати їжу до виносу плащаниці.

Які продукти дозволено вживати під час посту?

Якщо розумно підійти до свого харчування під час Великого посту, то, по-перше, вам не доведеться голодувати, а по-друге, навіть у період суворого посту харчування може бути цілком різноманітним і збалансованим.

Основні продукти, які дозволено під час посту:

Хліб чорний, злакові хлібці.
Крупи – вівсяна, гречана, рисова, кукурудзяна, пшенична, ячна.
Солоні і мариновані овочі, варення з ягід і фруктів.
Гриби різного приготування.
Бобові (квасоля, сочевиця, горох)
Сухофрукти, горіхи, мед.
Овочі по сезону (картопля, буряк, морква, цибуля, капуста, редька та ін.)
Фрукти по сезону (яблука, банани, грант, апельсини та ін.)

Календар харчування по днях (меню)

Перший тиждень посту (найбільш суворий). Важливо правильно увійти у піст напередодні старту. Важливо ще знати особисті протипоказання, далеко не всім варто входити у піст.

1 тиждень

Понеділок – прийнято утриматися від їжі.
Вівторок – дозволяється чорний хліб, воду, квас
Середа – сухояденіє, тобто їжа, яку вживають в сирому вигляді. Це можуть бути різні овочі і фрукти, горіхи і зелень. Дозволено вживати хліб.
Четвер – продовження сухояденія.
П'ятниця – можна їсти овочі, фрукти, горіхи. Рослинна олія у цей день заборонена. Приготування їжі не рекомендується, все вживати у сирому вигляді.
Субота – харчуватися так само як і у п'ятницю, дозволяється пити виноградний сік.
Неділя – у цей день дозволяється їсти варену їжу з рослинною олією. Так само можна випити невелику кількість червоного вина, яке повинно бути натуральним, без додавання спирту.

Описане вище меню, за всіма правилами і канонами – більше прийнятно монахам, або ж людям, які суворо дотримують всі приписи Церкви. Якщо ж ви вперше вирішили постити, то не варто брати на себе надмірні навантаження! Цілком можливо, наприклад, вживання олії в їжу.

Продукти які дозволяють нам урізноманітнити пісний стіл:

Свіжі овочі

Капуста
Білокачанну капусту в пост тушкують, можна з додаванням:
- невеликої кількості квашеної капусти;
- з морквою, томатною пастою і меленим червоним перцем;
- грибами;
- чорносливом.
Брокколі. Відварюють 5 – 7 хвилин або тушкують з іншими овочами.
Пекінську капусту додають у печеня.
Кольорова капуста
Можна їсти відварену, або додати у печеня, або підсмажити на олії з додаванням червоного меленого перцю, каррі і товченого часнику.

Брюссельська капуста дуже ситна і смачна, якщо її просто відварити протягом 4 – 5 хвилин і тут же остудити у холодній воді (щоб капуста зварилася рівномірно, зробіть хрестоподібний неглибокий надріз біля основи кожного кочанчику). Подають з додаванням рослинного масла та щедро приправивши свіжомеленим чорним перцем і сіллю.

Не забувайте про кольрабі – з нього виходять не тільки відмінний салати, а й жаркое.

Селеру відварюють із картоплею і перетворюють на пюре. Так само невеликі шматочки тушкують з іншими овочами в рагу.

Стручкова квасоля до пісного столу потрапляє у замороженому вигляді. Приварена у підсоленій воді протягом 3 – 4 хвилин, а потім обсмажена на рослинному маслі з розтертим часником, вона служить чудовою основною стравою.

Морква. Її можна не просто потерти на тертці і відправити у піджарку з цибулею. Її можна нарізати скибочками по діагоналі, припустити кілька хвилин, а потім, полив медом, приправивши сіллю, перцем і коріандром і окропивши маслом, запекти у духовці. Вийде чудовий глазурований гарнір.

Картоплю під час посту подають не тільки відвареною або у вигляді прісного пюре. Її смачно запекти з коренеплодами, тушкувати з овочами. Найголовніше – не боятися експериментів з прянощами.

Гарбуз під час посту – це і основне блюдо, і десерт, і суп. А ще можна запекти у гарбузі рисову кашу.

На жаль, свіжі баклажани, солодкий перець, помідори й кабачки у піст – не найдоступніші. Втім нечасто, заради різноманітності, не відмовляйте собі у них. А щоб зробити смак зимових помідорів, огірків і перців яскравіше, збризкуйте їх ароматною олією (кукурудзяною, нерафінованою соняшниковою, оливковою, гарбузовою, горіховою) та приправляйте прянощами.

А от свіжа зелень на столі у піст може й має бути присутня. І не тільки покупна – виростити цибулю або кріп на підвіконні не складає труднощів. Листові салати, шпинат, щавель, петрушка, кінза, базилік – комбінуйте їх і додавайте у салати та закуски.

Риба та морепродукти

За строгим каноном, протягом Великого Посту є два дні, коли дозволяється вживати рибу: це Благовіщення і Вербну неділю. Думки про те, чи можна вживати морепродукти у цей період, різняться. Одні упевнені, що їх вживати можна тоді коли й рибу, інші вважають, що можна вживати у всі дні.

Заготовки

Консервовані овочі – кукурудза, горошок, квасоля у власному соку або у томаті, сочевиця, суміш бобових і овочеві суміші можуть служити як готовим гарніром, так і складовою частиною страви.

Солодка консервація – компоти, варення, джеми, конфітюри. Їх можна їсти з чаєм і варити на їх основі киселі, готувати начинку для пирогів і пиріжків.

Солодке

Сухофрукти вітаються на пісному столі. Курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишні, банани, ананаси, яблука, груші – спробуйте їх у якості «перекусу», або ж додавайте у каші, салати, до тушкованих овочів. Нарешті, приготуйте з них узвар або кисіль.

Свіжі фрукти

Яблука, цитрусові (мандарини, грейпфрути, апельсини, лимони), виноград, журавлина, гранати вживайте у сирому вигляді, і, так само, додавайте у салати, другі страви, готуйте з них десерти.

Крім цього можна мармелад, зефір, халву, казінакі, вівсяне печиво, гіркий шоколад без додавання молока, журавлину в цукровій пудрі, льодяники, мед, цукор, рахат-лукум – все це пісні продукти (але, про всяк випадок, вивчіть етикетку).

Сергій ОСОЛОДКІН

Про рецепти конкретних страв поговоримо за тиждень.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон