Ветеринари інженерного профілю

Саме перед Новим роком за наказом згори внизу припинилася діяльність Державної інспекції сільського господарства.

Здавалося б, нічого, крім економії державних коштів, більше потрібних і суддям, і прокурорам, ця кадрова оптимізація не дасть. Однак чи ж так сталося, як гадалося?

Після ліквідації означеної держінспекції аграріїв спіткало відразу кілька несподіванок. Виявилося, наприклад, що в Україні нікому сертифікувати насіння і садивний матеріал.

Чинний далекоглядний уряд це, щоправда, і завбачав, доручивши Міністерству аграрної політики замість не дуже популярної на селі держінспекції створити підприємство «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції».

Уже зараз видно, що процес створення Центру в центрі країни і його територіальних відділень і лабораторій на місцях, схоже, не те що до сівби — до жнив навряд чи завершиться.

Поки сумлінні сівачі ретельно регулюють агрегати, виробники насіння голови ламають: як же без сертифікатів відпускати його сівачам?

«Затримка в сертифікації ставить під загрозу весняну посівну, оскільки, згідно із Законом України «Про насіння і садивний матеріал», неможливо вводити в обіг насіння без сертифікатів, які засвідчують сортові й посівні його якості, та постачати його агровиробникам», — стурбований виконавчий директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександр Жемойда.

Поки уряд на весь білий світ вихваляється торішнім рекордним короваєм, близько третини необхідного для весняної сівби несертифікованого насіння «невиїзне».

Про загрозу зриву нинішньої весняної посівної кампанії заявляє і Всеукраїнська аграрна рада. Виявилося, що після ліквідації Держсільгоспінспекції в країні нікому реєструвати сільгосптехніку.

«Реєстрація — це, грубо кажучи, паспорт техніки. А без паспорта її не можна ні у банку заставити, ні за ворота гаража вивести. І таке відбувається по всій країні!» — каже керівник компанії «Торговельний дім «Долинське», що у Чаплинському районі на Херсонщині, Володимир Хвостов.

У щоденному і повсюдному прагненні приголомшити Європу новаціями уряд Володимира Гройсмана додумався до того, що повноваження реєстрації сільськогосподарської техніки приткнув до новоствореної Державної служби з питань безпечності... харчових продуктів і захисту споживачів!

Що ж воно виходить? Тепер на ветеринарів покладені обов'язки, крім живих коней, ще й сталеві (трактори) оглядати? І чи готові до цього самі ветеринари, яким доручать не тільки сертифікувати і засипати у сівалки пшеницю чи горох, а й стежити за тим, щоб насіння лягало на задану глибину, а заодно відстежувати фітосанітарний стан посівів?..

Василь ПІДДУБНЯК
Сільські Вісті

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон