Херсонські чиновники думають про свиней

А задуматися є над чим: на Херсонщині тривають заходи по ліквідації африканської чуми свиней в Іванівському, Олешківськомута Голопристанському районах та вживаються зусилля для недопущення розповсюдження цього захворювання на інші райони області.

Очільник Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації, в.о. заступника голови ОДА Євген Рищук звернув увагу членів комісії: «Ми пильно контролюємо хід проведення заходів щодо ліквідації африканської чуми свиней на території області.

Якщо хтось із керівників на місцях не розуміє важливості активізації такої роботи, радимо налагодити діяльність профільних ветеринарних і санепідеміологічних установ. Адже ігноруючи ситуацію АЧС на Херсонщині, ми знецінюємо роботу місцевих фермерів й лишаємо їх доходів».

Сьогодні, 9 лютого керівники зазначених районів звітували щодо ситуації захворюваності АЧС у визначених критичних зонах на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській ОДА.

Наразі на території Голопристанського району налічується 11 одиниць свиней, які несуть небезпеку. Фактів вивезення продукції тваринного походження не зафіксовано завдяки пильній роботі двох контрольних постів, розташованих поблизу села Малі Копані.

В Олешківському районі зонами ризику визначено село Праві Саги й районний центр. Вже вилучено 240 одиниць поголів'я свиней і більше випадків захворювання свиней не спостерігається.

Як зазначив перший заступник голови Олешківсьвої РДА Костянтин Буганов, проблемною залишається ситуація з постійним руйнуванням пунктів дезінфекції коліс транспорту на в'їздах до території тваринницьких і птахівницьких підприємств та ферм.

Адже трасами, що проходять через території зон ризику, постійно пересувається багатовантажний транспорт, тим самим руйнуючи дезбар'єри.

З метою покращення ситуації керівництво району просить надати дозвіл на тимчасове зняття п'ятисантиметрового дорожнього покриття, стан якого буде відновлено по завершенню загострення протиепізоотичної ситуації в Херсонській області.

Іванівський район визначив дві зони ризику в смт Іванівка та селі Шотівка радіусом 6 км, де вилучили 258 голів свиней. Наразі з власниками поголів'я ведеться робота з укладання документів на компенсацію коштів за ліквідованих тварин.

Ціна в усіх трьох районах за вилучену худобу не перевищує 30 грн за 1 кг.

Така ж ситуація прослідковується й на території міста Херсон. За інформацією заступника міського голови Андрія Щербини, на всіх ринках продаж товарів тваринного походження тимчасово заборонений відповідно до рішення виконавчого комітету міської ради.

Неконтрольованими залишаються тільки точки реалізації на стихійному ринку біля Привокзальної площі Херсона й на території Херсонського комунального ринку (Дніпровський район). Але, як запевнив заступник очільника міста Андрій Щербина, вже найближчим часом дане питання буде вирішене через керівництво ринків.

За матеріалами Херсонської ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон