На Херсонщині відбувся невдалий аукціон

Перший проведений у Бериславському районі аукціон з продажу права оренди земельної ділянки мав досить неприємні наслідки для сільської громади.

Ошуканими після проведеного аукціону вважає себе і всю свою громаду качкарівський сільський голова Юрій Бутівчак. Адже буквально за лічені місяці переможці торгів несподівано для нього примудрилися оформити право власності на отримані ділянки.

— Коли 20 липня п. р. відбувся аукціон, ми раділи. Адже за його результатами сільська рада мала отримати за право оренди земельних ділянок загальною площею 228 гектарів 600 тисяч гривень. Ми були задоволені й щасливі, — згадує Юрій Бутівчак.

За його словами, за лічені дні до аукціону Бериславська райрада затвердила технічні документації з нормативної грошової оцінки цих ділянок «для підготовки лота для продажу права оренди для ведення фермерського господарства з земель державної власності сільгосппризначення за межами населених пунктів» на території Качкарівської сільради.

— При прийнятті подібних рішень ми ніколи не приділяли уваги формулюванню. А дарма, — додає він. — Адже буквально через місяць після аукціону до нас на­дійшов лист від відділу Держгеокадастру у Бериславському районі, в якому нам доводили до відома, що до них на­дійшли звернення щодо всіх цих 4 земельних ділянок з розробки проектів землеустрою про відведення їх у власність. Причому незалежно від відповіді сільради дане питання мало бути вирішено на користь заявника. Це для нас виявилося неприємною несподіванкою, адже ми розраховували на стабільне надходження коштів від оренди земельних ділянок. Тож ми звернулися до прокуратури з проханням призупинити будь-які дії з цими ділянками.

Однак 24 жовтня розпочалася їх приватизація, а 7 листопада зазначені землі стали власністю ТОВ «Омега-11» (ця зареєстрована у Новій Каховці компанія, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, є правонаступником ТОВ «Агро­промислова фірма «Червоний Маяк». — Авт.). Фактично кожен гектар обійшовся новому власнику у 2650 гривень! Тож, аби у майбутньому інші сільради не постраждали від подібних дій, було б добре у від­повідних рішеннях райради про затвердження технічних документацій вказувати — «з забороною подальшої приватизації ділянок».

— Ми не повинні подібного більше допускати, — погоджується голова Бери­славської райради Володимир Коновалов. — Адже у випадку з Качкарівкою люди приїхали, забрали і тепер користуються. А чому не можуть люди з самої Качкарівки використовувати ці землі? Це було дуже, дуже погано!

Не стільки приватизацією, скільки «викраденням землі» назвав цю ситуацію депутат Херсонської облради Ігор Йосипенко. «Хоча технічно і юридично там усе зроблено правильно», — додав він.

А як доповнив в. о. начальника відділу Держгеокадастру у Бериславському районі Петро Присяжнюк, аукціон з продажу права оренди земельної ділянки по Качкарівці був першим у районі. «На сьогодні я нічому не дивуюся, — зазначив він під час спільного засідання постійних депутат­ських комісій з підготовки до сесії райради. — Так, нещодавно по Степнянській і Високівській сільрадах були подібні аук­ціони, де вартість оренди на деякі ділянки доходила до 6000 грн. за га. Цікаво, що там повинні вирощувати, аби відбити ці кошти? Коноплю?».

Судячи з виступів на засіданні сільських голів з Високого і Степного, це питання теж зачепило їх за живе. «Знаю, що у Степне гроші вже зайшли — 295 тисяч гривень, — доповнив Петро Присяжнюк. — Там сприйняли це як подарунок для сільради. Конкурс виграло ТОВ «ЮТС-Агропродукт». А у Високому ще чекають на розрахунок.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон