Життя херсонців знову подорожчає

Від дня прийняття бюджету на наступний рік пройшло трохи більше як дві доби, а ми вже зараз можемо констатувати, що даремно «бюджетна» ніч для більшості херсонців не минула.

Бюджет змінювали щопівгодини: комусь «додавали», у когось «відбирали», комусь «обіцяли»... нарешті проголосували. Що саме?

А хто його знає паперовий варіант не бачила жодна жива душа... Депутатів «давили» всіма наявними засобами: «Спікер Парубій», «Прем'єр Гройсман», під ранок ще й «Президент Порошенко» приїхав...

Більш детально про це поговоримо окремо. А поки слід зазначити, що хоча остаточного варіанту бюджету на наступний рік ще ніхто не бачив, кажуть, що раніше 20 чисел січня його чекати годі, але перші результати аналізу свідчать, що пересічним Херсонцям чекати «покращення життя» не слід.

З нового року станемо більше платити за проїзд у залізничному транспорті, подорожчає світло, бензин та дизпальне. Крім того, суттєво додадуть у ціні алкоголь, тютюн та «телевізор».

Не дивлячись на всі переконування Кабміну, що курс долара буде стабільним, фахівці радять цьому не вірити, курс буде коливатися і постійно зростати, а, отже, будуть рости інші ціни на всі групи товарів.

Нові ціни квитки у потягах

Подорожчання квитків на потяги складе більше 30%. Якщо так станеться, то вартість квитка у потязі Херсон – Київ (у купейному вагоні) становитиме замість 312 грн, замість 240 сьогодні. У плацкартному вагоні ціна на квиток зросте з 109 до 141. У потязі «Інтересті» ціна у вагоні другого класу зросте з 216 до 280 грн.

А от скажімо до Львова від Херсона вартість проїзду становити: у купейному вагоні 400, замість – 308 грн, у плацкартному ціна зросте на 46 гривень і становитиме 198 грн, замість 153 зараз.

Правда, поки процес подорожчання «гальмують» у Мінінфраструктури – там спочатку обіцяють покращити сервіс. Хочеться вірити, але не можеться...

«Дорогий» самогон

З січня Кабмін підвищить акцизи і на алкоголь. На місце спиртне він буде збільшений ще на 20%, а на пиво і вино на 12%. Нагадаю, що останній раз акцизи збільшували у грудні 2016 року (кілька тижнів тому).

Ціни у січні стрімко поповзуть у гору, як на товар який будуть виробляти в Україні, так і на імпортний (на який сьогодні роблять «накрутку» до 300%).

Експерти переконують: вже з грудня є тенденція до падіння продажу алкоголю (у офіційній торгівлі), після підняття акцизів ще більше, магазини будуть продавати товару цієї групи ще менше – більшість населення перейде на «паленку».

Собівартість літри самогону – майже дорівнює кілограму цукру – 15 – 16 грн., плюс дріжджі і електрика. У роздріб пляшка «лівої» «горілки» потрапляє по ціні 20 – 25 грн. за літр. Хтось буде купувати горілку по ціні 91 грн за 0,5 літри, якщо бабка Феоніта, на сусідній вулиці торгуватиме «півлітруху» за 15 – 17 грн.?

Хоча і тут є невтішна новина: наступного року очікують, що ціна на 1 кг цукру з буряка може зрости майже у півтора рази – до 9,078 тис. грн за тону.

Палити? Тільки... сільраду

Старий анекдот, чи не радянських часів:
- Що пан палить?
- Пан палить «Ватру» (були такі цигарки без фільтру, коштували 20 коп.).
- А що пан буде палити коли зростуть ціни?
- Пан буде палити сільраду.

З 1 січня акциз на тютюн зросте ще на 30%, що відіб'ється на кожній пачці цигарок, які стануть ще більш дорогими на 4 – 5 грн.

За світло доведеться доплачувати

З 1 березня наступного року, вже в п'ятий раз за останні півтора роки, зросте ціна на електрику:

до 100 кВт – 0,90 грн (поки 0,714 коп.) за 1/кВт;
від 100 до 600 кВт – 1,68 грн (зараз 1,29 грн);
понад 600 кВт – 1,638 грн.

Ціна не кінцева. Восени, за прогнозами експертів, слід очікувати новий виток збільшення ціни.

Пальне подорожчає

Бензин зросте щонайменше на 25%. Традиційний А-95 буде вже 30 – 33 грн. Причина: рішенням ОПЕК щодо скорочення видобутку нафти, ціна на яку може піднятися до $70/барель.

Що автоматично потягне за собою зростання цін як на продукти харчування, ліки так і всіх інші товари та послуги: опалення, вода, каналізація тощо.

Кіно стане більш дорогим

Через зростання курсу долара та підвищеного ПДВ до 20%, кінотеатри піднімають ціни на 10%. Якщо сьогодні квиток у кінотеатр коштує 100 грн, то у 2017-му він обійдеться вже на 10 грн. дорожче.

Скоріш за все стане більш дорогим і «телевізор», адже мережеві оператори збираються піднімати ціни, з одного боку.

З іншого свої гроші відтепер на ретрансляції хочуть заробляти і виробники програм – телеканали. Відповідно, що ціну телеканалів оператори перекладуть на глядачів – кабельне телебачення стане ще більш дорогим.

Життя у Новому році стане більш дорогим і зовсім не райдужним...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон