Співаковський: Назріла потреба розробити ефективну систему фінансування вищої освіти

Відповідну постанову «Про стан та проблеми фінансування освіти і науки в Україні» , реєстр.№5540, зареєстрував Перший заступник Голови Комітету з питань освіти та науки,народний депутат з фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Співаковський.

Він розповів, що учасники парламентських слухань, які відбулися 16 листопада 2016 року відзначають, що до основних причин, які негативно впливають на розвиток системи освіти і науки в Україні, слід віднести низький рівень виконання законів та відсутність цілісної та скоординованої політики розвитку науково-технічної та освітянської сфери.

«Протягом усього періоду незалежності України визначені законом показники фінансування освіти жодного разу не були виконані. Рівень оплати праці працівників закладів освіти в Україні є найнижчим у порівнянні з країнами-членами ЄС та іншими державами. Однією з причин низького рівня посадових окладів і ставок заробітної плати освітян є недотримання, починаючи з грудня 2008 р., вимог статті 96 Кодексу законів про працю України та статті 6 Закону України «Про оплату праці» щодо розрахунку розмірів посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетної сфери на основі посадового окладу працівника першого тарифного розряду не нижче мінімальної заробітної плати», – розповів Співаковський.

Він зазначив, що назріла потреба розробити ефективну систему фінансування вищої освіти, спрямовану на забезпечення її якості, яка б передбачала створення прозорого ринку надання освітніх послуг; залучення суттєвих додаткових фінансових інструментів, в т. ч. і кредитних ресурсів, під гарантії держави; перехід від ідеології дотацій до ідеології інвестування в освіту, тощо.

Основним інструментом нової моделі фінансування вищої освіти має стати створення персоніфікованої системи доступу до фінансових ресурсів для реалізації індивідуальної освітньої траєкторії людини.

«Учасники слухань, враховуючи зазначене, і те, що є неприпустимим руйнування старої системи освіти і науки в Україні без чіткого уявлення, яким чином буде створюватись нова, рекомендують Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Національній академії наук України, національним галузевим академіям наук України, обласним, місцевим радам та державним адміністраціям розробити та представити на розгляд Верховної Ради України макроекономічні прогнози соціально-економічного розвитку України на 5, 10, 15 років».

«Також на базі середньострокових (на 5 років) та довгострокових прогнозів (на 10-15 років) сформувати потребу в підготовці фахівців за галузями економіки і державне замовлення на фундаментальні та прикладні наукові дослідження. Розробити у 2017 році Стратегію розвитку освіти і науки в Україні на 10-15 років та відповідні проекти законодавчих актів, спрямованих на розвиток системи освіти і науки, для забезпечення надання доступних і якісних освітніх послуг усім громадянам України на рівні розвинених європейських країн», – зазначив Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон