Хочете вірите, а хочете ні, але традиційний салат, який вже багато років є символом нового року, стане у Херсоні не настільки дорогим, як скажімо у Харкові, Львові чи Києві.
Як повідомили цими днями у Держстаті України вартість продуктів харчування стала більшою. Державні спостерігачі за цінами стверджують, що ціна на харчі зросла з початку осені до початку зими на 36%.
Хоча херсонцям поки ще гріх плакатися. На міських ринках ціни ще досить помірні. Так, якщо ціни в інших областях на яловичину зросли в середньому на 5 – 7%, то в Херсоні не більше як на 2 – 3%. Якщо в інших містах м'ясо свиняче коштує до 110 грн, то у Херсоні ціни зовсім інші:
М'ясо свиняче – 80 – 85 грн.
Вирізка свиняча – 85 – 100 грн.
М'ясо свиняче на кістці – 30 – 73 грн.
«Подчеревок» – 60 – 65 грн.
Сало – 15 – 65 грн.
Що стосується яловичини, то й тут ми поки випереджаємо країну по економії у середньому на 15 – 22 грн.
У Херсоні м'ясо яловиче – 70 – 110 грн.; на кістці – 45 – 70 грн., тоді як у інших містах, воно кошту на 15 – 30 грн дорожче.
У кисломолочній продукції, натомість, ми суттєво випереджаємо державу. Якщо сьогодні за літр сметани українська родина сплачує більше 36 грн., то Херсонська за неї викладає: 50 – 60 грн/кг.
Зросло у ціні вершкове масло в середньому на 18 – 22 грн/кг.
Яйця сьогодні у Херсоні від 19 до 30 грн/дес., сир від 40 до 60 грн., бринза коливається від 65 і до 80 грн/кг.
Продовжує рости у ціні городина: огірки – 28 – 35 грн.; помідори – 16 – 30 грн.; кріп – 3 – 8 грн./пучок; петрушка – 3 – 8 грн./пучок; салат – 8 – 15 грн./пучок; перець салатний – 12 – 30 грн.; лук (зелений) – 3 – 5 грн./пучок; лук – 4,5 – 20 грн.
Картопля – 5 – 6 грн., капуста – 3 – 5 грн., капуста (кольорова) – 20 – 30 грн., буряк – 5 – 8 грн., морква – 5 – 9 грн., часник – 70 – 110 грн.
Стала більш дорогою і екзотична городина: Пекінська капуста – 8 – 15 грн., брокколі – 25 – 35 грн., баклажани – 35 – 50 грн., кабачки – 30 – 35 грн.
Що стосується фруктів, то тут ціна на будь-який смак (залежно від країни постачальника: яблука – 10 – 25 грн., груші – 30 – 60 грн., апельсини – 28 – 40 грн., банани – 28 – 32 грн., мандарини – 24 – 40 грн., лимон – 45 – 55 грн., ківі – 40 грн., гранат – 50 – 55 грн., виноград – 40 – 65 грн., гарбуз – 6 – 10 грн.
Спостерігається тенденція зростання цін на хлібобулочні вироби (7 – 12%, і з прогнозом до кінця року ще на 5 – 8%) і соняшникову олію. Ціна на соняшникову олію наприкінці осені зросла на 10 – 15%.
Для того, аби не так «боляче» «бити» по гаманцю, адже зрозуміло, що у людей грошей на харчування обмаль, бізнес йде на хитрощі – ціна залишається майже тією ж, але зменшуються об'єми.
Так буквально вчора у магазині на прохання дати два кілограми цукру продавець відповіла, що фасований цукор тільки по 800 грамів, по ціні як за кілограм. Психологія.
Перед Новим роком традиційно прийнято використовувати такий показник вартості продуктів, як «Індекс салату Олів'є».
У 2016 році «Олів'є» буде коштувати на 31% більше ніж це було рік тому. Ми пам'ятаємо, що 2015 був не легким, і минулого року «Індекс салату Олів'є», у порівнянні з 2014 виріс на 35%.
Крім того, торгівці на ринку вже зараз пропонують закупати м'ясо та овочі у запас до Нового року. «Буквально за кілька днів, - кажуть торговці на ринку, - ціни поповзуть у гору, і до Нового року піднімуться в середньому на 30 – 70%».
Смачного Нового року!
Сергій ОСОЛОДКІН