Як розраховують пільги на воду?

«Очень благодарна вашей газете за публикацию о тарифах. Всё четко и понятно за газ, электроэнергию, отопление, а вот по воде у меня сплошные недоразумения,– написала в "Гривну" читачка (ім'я не вказала)

Нас в жилье – двое детей войны. Проживают в квартире всего четыре человека. Я считала, что льготы положены двоим – как детям войны: это 8 кубометров воды по 11,66 гривни, а расход сверху оплачивать по 15,55 гривни за м3. Но нет! Всем четверым дают льготы – 16 кубометров воды по 13,61 гривни.

Какие льготы у моей дочери и внука? Моя соседка одна живёт, но прописаны пять человек.

Так ей дали 20 кубометров воды на месяц по 14,95 гривни при фактическом её расходе 2–3 кубометра. Что за схемы такие?! Это беспредел! Кто придумал так забирать наши нищенские копейки?!»

До редакції з цим питанням не вперше звертаються. Днями мешканець Херсона, зателефонувавши, розповів, що не може зрозуміти, як у «Херсонводоканалі» розраховують пільги. Мовляв, він має пільгу 50% сплати за комунальні послуги, прописаний із дружиною.

Якщо брати половину діючого тарифу для багатоквартирних будинків 15,55 гривні, має виходити 7,78 грн. м3, але йому чомусь нарахували 10 гривень із копійками. Із цією проблемою редакція звернулася до «Херсонводоканалу». В прес-службі підприємства надали пояснення з прикладами розрахунку.

Нагадали, нині діє тариф для юридичних осіб, бюджетних організацій і мешканців приватного сектора: централізоване постачання холодної води – 7,656 гривні (з ПДВ) за 1 м3; централізоване водовідведення – 6,696 гривні (з ПДВ).

Для мешканців багатоквартирних будинків (гуртожитків): централізоване постачання холодної води – 8,29 гривні (з ПДВ) за 1 м3, централізоване водовідведення – 7,26 гривні (з ПДВ).

Постановою Кабміну з 1 жовтня 2014 року встановлена соціальна норма – 4 м3 на одну особу за послуги водопостачання та водовідведення (за відсутності централізованого постачання гарячої води).

Відповідно до законодавства, в разі встановлення лічильників їх показання розподіляються пропорційно кількості мешканців квартири. Пільги споживачам із оплати за послуги надаються на частку, отриману після такого розподілу, за фактичними витратами, але не вище нормативів (норм) споживання, визначених законодавством. Мабуть, простіше зрозуміти на прикладах.

Олена ГРЕБЕНЮК

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон