Справжній кримінал в селі на Херсонщині

Ця історія сталася у Малій Лепетисі Великолепетиського району. Минуло кілька тижнів, а люди там і досі не можуть відійти від шоку.

У тихе, віддалене від обласного центру село раптом увірвався справжній кримінал. Було вже ближче до 23-ї, коли у двір до подружжя пенсіонерів, котрі мешкають у самому центрі, зазирнули непрохані гості.

Двоє чоловіків спочатку обшарили літню кухню, де, ясно, що не знайшли нічого цінного. Хоча, певно, там шукали інше — молоток (він, як і в кожному сільському дворі, лежав майже на виду). Про наступні кроки неважко здогадатися: бузувіри розгатили кілька віконних шибок на веранді й вдерлися до хати. В одній із кімнат вже спав 78-річний дідусь. Нелюди вдарили старого молотком.

Чоловік, який постійно хворіє, почав благати, щоб не чіпали більше: у будинку є лише 5 тисяч гривень, і він їх віддасть, аби лише живим залишили. От тільки отримавши гроші, нелюди не заспокоїлися, перевертали в оселі все догори дном — а раптом старий надурив? У цей час у сусідній кімнаті від гамору прокинулася господиня — відома в селі вчителька Валентина Луківна. Зрозумівши, що в хаті розбійники, 75-річна жінка не розгубилася, а миттю натиснула на ручку пластикового вікна і гулькнула надвір.

А далі — через город, до сусідки. Світлана з сином вже спали, аж раптом почули крики про допомогу. Побачивши стару вчительку лише в нічній сорочці, жінка зрозуміла — сталася біда. Вже за хвилину був дзвінок до поліції, відділення розташоване за 10 кілометрів, у Великій Лепетисі. А доки правоохоронці їхали з райцентру, жінки вирішували, як рятувати дідуся. На щастя, тієї пізньої години в центрі неподалік місцевого кафе сиділи сільські хлопці.

Світлана розповіла їм про зухвалий напад на пенсіонерів, і ті миттю відгукнулися. Молодики навіть припустили — це, певно, до старих навідалися двоє підозрілих чужинців, яких вдень бачили у магазині. Ті взяли пиво, спустошили пляшки на місці й одразу затіяли бійку. Місцеві їх «відшили»... Часу на розмови не було, у біді залишалася людина. Прийшовши ж до помешкання стареньких, усі зрозуміли: розбійники вже втекли, дідусь, на щастя, дихав.

А тут і поліція під'їхала. Як стало відомо від ще одного сусіда, той самий дует ще вдень вештався цією вулицею, набивався переночувати до людей. І коли чужинців ніхто до хати не пустив, ті обмовилися, що рушатимуть в бік Кам'янки. Тож поліція помчала шукати нападників, з ними ж відправилися і двоє хлопців, котрі знали злочинців на вигляд. Щоправда, далеко їхати не довелося: поблизу Первомаївки порожньою нічною трасою простували двоє ходаків...

Затримані виявилися раніше судимими, у свої 35 і 36 років вже встигли кілька разів побувати за гратами, а, потрапивши під амністію, на волі довго не втрималися. І тепер вона їм ще довго не світитиме, бо до терміну за розбійний напад на пенсіонерів суд приплюсує те, що недосиділи. Але, як ви вже зрозуміли, мораль цієї історії не скільки в простому «злочин і покарання», як у людяності.

Мораль — у справжніх сусідах і справжніх односельцях. Так, поліція зробила головне — затримала бандитів, та, зрештою, це її робота. Але чи змогли б оперативники роз­крити злочин по гарячих слі­дах, якби не оперативність сусідки Світлани, не кмітливість двох молодиків, котрі просто пили пиво на вулиці і могли зробити вигляд, що не мають часу допомагати? Словом, попри стрес, вчителька Валентина Луківна щаслива. Щаслива від того, що живе в такому селі, де люди не дадуть потрапити в біду.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон