Співаковський: Проблеми соціалізації дітей з особливими потребами зараз надзвичайно актуальні

В ефірі передачі «Народна трибуна» на телеканалі «Скіфія» народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань науки та освіти Олександр Співаковськийподілився враженнями від Першого з'їзду корекційних педагогів, який відбувся 29 листопада у Дніпрі.

За його словами, проблеми соціалізації дітей з особливим потребами сьогодні надзвичайно актуальні. Але наскільки успішною буде адаптація таких дітей у суспільстві, в значній мірі залежить від учителя, від того, наскільки професійним буде педагогічний супровід.

Так, за статистикою, 15-20 відсотків дітей, що вступають до першого класу, мають ті чи інші проблеми мовлення, зазначив нардеп. І якщо на початковому етапі навчання у дитини з особливими потребами виникнуть проблеми, то дитина може просто закритися і вже не здатна буде розвиватися на рівні з однолітками.

«Такі діти потребують особливих зусиль для того, щоб мати можливість інтегруватися в звичайне життя», - підкреслив він.

Саме тому, за словами О.Співаковського, таким важливим є формування системи підготовки корекційних педагогів. Адже зараз фахівців по роботі з дітьми з особливими потребами готують лише кілька педагогічних вишів України. Хоча час давно вимагає того, щоб корекційну педагогіку вивчали всі майбутні освітяни, підкреслив він.

«Перший з"їзд (корекційних педагогів. - Ред.), який відбувся під патронатом першої леді України Марини Порошенко, є першим кроком на шляху до побудови в Україні суспільства, в якому люди і діти з особливими потребами мали б рівний доступ до якісної освіти, до робочих місць і взагалі до тих суспільних благ, які є в Україні», - зазначив нардеп.

На його переконання, прищеплювати дітям толерантне ставлення до людей, які є трохи іншими, потрібно змалку. Інклюзивна освіта, коли дитина з особливими потребами навчається у звичайній школі, цьому надзвичайно сприяє.
«Тому в базовому законі «Про освіту», який зараз знаходиться між першим і другим читанням, інклюзивній освіті присвячено цілий розділ», - підкреслив Олександр Співаковський.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон