"Херсонці" - найвищий показник достовірних новин

Середній показник балансу думок і точок зору у новинних матеріалах інтернет-ЗМІ Херсона складає 42%, а рівень дотримання стандартів загалом складає 61%.

Такими є результати моніторингу інтернет-видань у Херсоні, проведений у рамках дослідження у десяти регіонах України, який провів Інститут масової інформації у жовтні-листопаді 2016 р.

Згідно отриманих даних, показник достовірності під час другої хвилі моніторингу херсонських ЗМІ опинився на досить високому рівні. Середній показник по дотриманню цього стандарту серед херсонських ЗМІ склав 89%, тоді як у вересні сягав 84%.

Найвищий показник - 96% достовірних новин зафіксовано на сайті Херсонці. По 92% достовірних новин було виявлено на сайтах Херсон Онлайн та Херсонські вісті. Аутсайдером достовірності новин виявився сайт 0552.ua. Достовірними тут є тільки 76% новин.

Більшість новин, з порушенням достовірності містять помилки та посилання на не верифіковані джерела.

Середній показник балансу думок, або ж точок зору у новинних матеріалах досліджуваних сайтів опинився на низькому рівні - 42%. Під час першої хвилі моніторингу цей показник, який ми тоді називали низьким, сягав в 65,5%.

Більшість незбалансованих матеріалів – це інформація прес-служб і її передруки одними виданнями з інших. При цьому часто таким матеріалам бракує не лише балансу думок і точок зору, а й повноти подачі інформації, хоча доволі часто питання, які піднімаються, мають велику суспільну вагу.

Середній показник відокремлення фактів від коментарів на всіх чотирьох сайтах складає 52%, при тому, що в ході першої хвилі моніторингу він був надвисоким - 93%.

Треба відмітити, що із часу проведення першої хвилі моніторингу (у серпні 2016 р.) покращили свої результати медіа Полтавської, Миколаївської, Харківської, Запорізької, Львівської областей та Маріуполя, погіршили показники у Вінницькій, Волинській, Херсонській та Закарпатській областях.

Моніторинг проводився у жовтні-листопаді 2016 року у десяти областях України: Вінницькій, Волинській, Миколаївській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській, Херсонській, Харківській та в місті Маріуполь. В кожному регіоні аналізувалось по чотири провідних інтернет-ЗМІ. Загалом —1000 новин на суспільно важливу тематику.

У Херсоні об'єктами моніторингу були сайти Херсон онлайн, Херсонські вісти, Херсонці та 0552.ua.

Новини аналізували на дотримання трьох професійних журналістських стандартів: баланс думок і точок зору (в інтернет-ЗМІ допускається оприлюднення думок інших сторін конфлікту окремими новинами протягом 12 годин після оприлюднення першої), достовірність (ідентифікованість та надійність джерела інформації) та відокремлення фактів від коментарів.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації
за підтримки Чеського посольства в Україні.
Контакти: (044) 284-38-84, (050) 44-77-063,
іmi.inform@gmail.com

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон