Херсонці будували "Польсько-український міст понад кордонами"

Проект „Польсько-український міст понад кордонами", який відбувся 24-30 жовтня поточного року за участі представників Херсонщини в рамках Польсько-Української Ради Обміну Молоддю, добіг кінця...

Ініціатором проекту був Університет Бізнесу в м. Домброва Гурніча, а партнером з України – Центр Слов'янських Мов та Культур у Хмельницькому та херсонські освітні заклади:

Херсонський академічний ліцей імені О.В. Мішукова Херсонської міської ради при ХДУ, Навчально-виховний комплекс «Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради та Гімназія №3.

"Аби зміцнити інтеграцію учасників з Польщі та України цьогорічний проект ми вирішили реалізувати у гірській місцевості в Устроні, де молоді люди з Польщі та України проживали в кімнатах у мішаних групах. Таки вдалось – молодь досконало зінтегрувалась", – говорить координатор проекту, Домініка Черняк з Університету в Домброві Гурнічей.


Спільний проект передбачав різноманітні тематичні курси. Учні вивчали польську та українську, приймали участь в кулінарних, пластичних, артистичних заняттях та курсах фотографії та фільму.

Спільні інтеграційні заняття, а саме: гра у боулінг, похід у гори на Рувніцу та спортивні ігри, які проводились у змішаних польсько-українських групах були прекрасною можливістю для знайомства та інтеграції груп з Польщі та України.

Молодь з Польщі та України відвідала такі місця, як: музей Міста в Устроні, замок та стару частину міста Цешин, багато інших цікавих місць.

На завершення перебування в Польщі молоді люди разом підготували артистичний виступ, під час якого учні виконали польські та українські музичні твори та народні танці. Впродовж проекту діяла також виставка пластичних робіт учасників.

Як кажуть учасники проекту з Польщі та України, – це був надзвичайно вдалий тиждень!


«Мова, культура та інші можливі бар'єри не були проблемою, ми успішно їх долали під час спільних занять у сфері пластичного та кулінарного мистецтва, під час подорожі до Цешина та походу в гори, спільної підготовки до показу польсько-української культури та наших інтеграційних зустрічах в кімнатах, в яких звичайно жили польсько-українські групи молодих людей.


Ця поїздка не була для нас виключно розвагою. У випадку, коли тобі необхідно 50% часу розмовляти з польськими друзями, мимоволі вивчаєш кілька мовних новинок. Окрім інтенсивного курсу навчання мови ми також мали можливість обговорити теми, пов'язані з нашими культурами, історією, щоденним життям, ми обговорювали міфи, легенди та багато іншого», - розповіла викладач Херсонського академічного ліцею Олена Епіфанова.


В проекті прийняли участь школи з України із Закарпатської, Хмельницької, Полтавської, Харківської, Дніпропетровської та Херсонської області разом з польськими школами з Сілезького Домбровського Заглемб'я та Цешинської Сілезії: V Загальноосвітній Ліцей в Домброві Гурнічей, I Загальноосвітній Ліцей в Бенджіні, Економічна школа ім. К. Адамецького в Домброві Гурнічей та Школа ім. Цешинської Батьківщини в Цешині.

Вікторія ЧЕРЕВАНЬ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон