В Херсоні буде громадський бюджет?

В Херсоні може бути впроваджено громадський бюджет (бюджет участі), який розподілятимуть мешканці міста.

Яким він має бути – про це йшлося мова під час робочої зустрічі за участі депутатів Херсонської міської ради фракції «Об'єднання «Самопоміч» Андрія Дмитрієва і Дініса Бердника та представників ГО «Глобальний погляд» Людмили Абсави та Людмили Кузьменко.

«Громадський бюджет – хороший досвід європейський країн, який варто імплементувати у м. Херсоні. Громадський бюджет (бюджет участі) – це частина бюджету міста, з якого здійснюється фінансування визначених безпосередньо мешканцями міста заходів, виконання робіт та надання послуг, відповідно до оформлених проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу. Сьогодні ми обговорювали проект Положення про громадський бюджет», – розповів голова фракції «Об'єднання «Самопоміч» у Херсонській міськраді Андрій Дмитрієв.

«Громадський бюджет є фіксованою частиною бюджету міста, з якого буде здійснюватися фінансування визначених безпосередньо мешканцями міста проектних пропозицій згідно прописаних у Положенні норм. Таким чином, мешканці Житлоселища, Шуменського, ХБК чи інших мікрорайонів міста отримають можливість самі вирішувати, яким чином і на які проекти використають кошти бюджету свого міста», – зазначила Людмила Абсава, голова правління ГО «Глобальний погляд».

Обговорення можливості запровадження громадського бюджету (бюджету участі) у Херсоні та досвіду інших міст, де вже використовують такий бюджет, є лише першими кроками для реалізації партисипативного кошторису нашого міста.

На думку депутата Дініса Бердника, важливо, що на сьогоднішньому етапі над впровадженням такої практики співпрацюють міські депутати, представники виконавчих органів влади, громадські активісти та експерти.

Під час дискусії було запропоновано ряд пропозицій щодо обговорення. Зокрема, яка тематика проектів, які можна подавати; хто вестиме адміністрування поточної роботи; чи варто навчати і наймати професійних модераторів, якщо проекти обговорюватимуться в громадах.

Cамопоміч Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон