Скадовські освітяни поширюють досвід патріотичного виховання

Нещодавно у Скадовському районі Херсонщини стартував педагогічний Hyde Park "Реалізація принципу наступності між дошкільною та початковою ланкою освіти у контексті національно-патріотичного виховання".

Старт був досить вдалим, і вже 10 листопада проект було продовжено у селі Приморське - Приморській філії Опорного закладу СНВК "Академічна гімназія" та ДНЗ "Золота рибка" відбулася друга сесія педагогічного Гайд-парку.

На заході були присутні науковці Херсонської Академії неперервної освіти - завідувач кафедри теорії і методики дошкільної, початкової освіти і психології Тетяна Комінарець, доцент Олена Стребна, завідувач кафедри теорії і методики виховання Сергій Моїсеєв, професор, доктор наук Віталіна Примакова, викладачі кафедри Лариса Чумак, Марія Навроцька, завідувач науково-методичного відділу Тетяна Киричук.

Скадовських освітян представляли - начальник районного відділу освіти Ольга Дудченко та працівники методкабінету відділу, директор Опорного закладу Ганна Соценко з представниками свого колективу, директори, заступники, учителі та вихователі навчальних закладів Скадовського району, завідувачі дошкільних навчальних закладів, волонтер, член ГО "Майдан" Віктор Килинник, представники засобів масової інформації району, голова Приморської сільської ради Юрій Торак, а також меценат, кандидат економічних наук Олена Булюк.

Привітно зустрів гостей дошкільний заклад "Золота рибка" та його завідувач Наталія Знобищева. "Світ дитинства неповторний і різнокольоровий! І яким він буде, залежить саме від нас", - цими словами методиста Олени Панченко розпочалось знайомство з закладом.

А сільський голова Юрій Торак, вітаючи всіх на території сільської ради цього дошового ранку, зазначив, що сонечко сьогодні замінить гостинність приморчан, і побажав плідної роботи.

Директор СНВК "Академічна гімназія" Ганна Соценко повідомила, що навчальні заклади Приморського перейшли за рішенням ради на викладання українською мовою. Віриться у це з трудом!

Дошкільнята-приморчата співали і читали вірші такою чистою мовою, наче вивчали її з дитинства. А Приморське ж вважається, та власне і є, найбільш російськомовним селом на Скадовщині!

Промайнули на екрані фото рідного села, і от вже в руках ведучої - дідух. Дітлахи по черзі, передаючи по колу символ роду, відповідають на питання "які бувають дідухи", "що означає для вас батьківщина", підбирають гарні ознаки до словосполучення "українська мова". Маленька Марійка разом з мамою співають "А сорочка мамина біла, біла...".

Потому діти "вишивали сорочку" - робили аплікації на папері. А готові роботи-обереги вручили волонтеру Віктору Килиннику для передачі військовим в АТО.

В ігровій формі пройшло знайомство вихованців закладу з аграрним сектором села. Загадки, прислів'я про зернові культури, які вирощуються у господарстві на території сільської ради, про городину з фермерських господарств - все це супроводжувалось грою у мішечки, де і ховались відповіді.

На завершення першої частини заходу вихованці "Золотої рибки" обдарували гостей оберегами - маленьким та великими дідухами. На щастя та добро!

А гостей вже чекали у Приморській філії Опорного закладу. Навчальний заклад, який наступного року святкуватиме 150-річчя, намагається іти в ногу з часом. Він першим в районі приєднався до освітнього округу.

У школі учасники заходу мали змогу переглянути виставку творчих робіт. Своїми роботами учні, батьки, вчителі - всі разом запевняють - народні ремесла та традиції у Приморському шанують та підтримують.

Вчитель біології Тетяна Гнатик провела невеличку екскурсію виставкою, а голова сільради Юрій Торак поділився планами щодо відкриття наступного року студії з різьби по дереву. Вже і керівник студії є - вчитель Володимир Садовський, роботи якого представлені на виставці.

У холі навчального закладу учні вітали гостей танком під пісню "Україно - ми твоя надія, Україно - ми твоя любов!"

А у залі, куди запросили учасників заходу, творчий шкільний колектив продовжив вітання. Піснею "Моя сорочка вишивана, в ній дух народу воскреса..." супроводжувалось дефіле вишиванок. Звучали й інші українські пісні.

Ганна Соценко розповіла про нові перспективи, що відкрились із створенням освітного округу. Юрій Торак поінформував про допомогу, яку надають школі сільська рада та спонсори. Зокрема, він зазначив, що учні 1-4 класів у школі харчуються безкоштовно, планується придбання нових кабінетів.

Від Херсонської академії неперервної освіти директор Приморської філії Олег Гейна був відзначений подякою за сумлінну роботу та з нагоди ювілею.

Подяку за плідну співпрацю в розбудові інноваційного освітнього простору Херсонщини та формування в учнів цінносного ставлення до держави і суспільсьва також отримала директор Освітнього закладу Ганна Соценко.

Після привітань та нагороджень всіх учасників запросили до 1 класу на стем-урок розвитку зв'язного мовлення та презентації роботи у групах за талантами.

Використання іноваційних технологій, зокрема мультимедійного проектору, лего-конструктору, високий рівень підготовки та патріотична спрямованість зробили урок надзвичайно цікавим. Діти складали по складам слово "коровай", речення "я пишаюсь рідною країною".

Визначення слова "патріот" проводили маленькі журналісти. Це був наступний розділ уроку - робота в групах. Учні провели журналістське розслідування, задаючи своїм землякам питання, як вони розуміють слово "патріот". Зняте відео демонструвалось на екрані.

Учасники наступної групи - мовознавці - підбирали слова, з перших літер яких виклали слово "патріот". А роботу групи дослідників, які знайомилась з воїнами, що повернулись з АТО і тепер працюють у рідному селі, показали у наступному відео.

Зворушливий вірш-лист до батька, що продовжує захищати Батьківщину на Сході, прочитала маленька Діана Стахурська.

Після презентації групи "Чарівні олівці" свого малюнку з побажаннями воїнам-захисникам, діти і дорослі разом помолились за героїв та за мир в Україні. "Я здійму до неба крильця-рученята. Помолюсь за маму, помолюсь за тата, за сестру і брата і усю родину, і за рідну неньку Україну". А Віктор Килинник знов отримав передачу - подарунок для воїнів від школярів.

На завершення заходу пройшло спільне обговорення. Усі учасники відзначили змістовність та високий рівень національно-патріотичного вховання підростаючого покоління.

А отримані враження від побаченого та почутого, а також свої побажання, записували та вплітали у символічний рушник, який почали вишивати в Олександрівській сільській раді, і продовжили сьогодні.

Ганна Соценко, підводячи підсумок заходу, відзначила, що отримані позитивні відгуки, які прозвучали під час обговорення, - це результат спільної командної роботи, та подякувала всім учасникам.

Важливість проведення роботи щодо виховання у підростаючого покоління почуття патріотизму підкреслювали всі. Прозвучала і така думка: "Якщо б таку роботу проводили раніше, не було б у нас війни на Донбасі, українським би залишався Крим".

Тож започаткований довгостроковий проект у Скадовському районі продовжується. Символічний рушник було передано наступним учасникам - керівникам освітніх закладів Антонівської сільської ради.

За матеріалами сайту «Скадовські новини»

Фото Ганна Соценко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон